Dia Internacional de la Dona, 8 de març

'Una societat en la qual l'accessibilitat a les cures de salut mental estiga garantida és una societat més justa i igualitària'.

En aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Col·legi Oficial de Psicologia a través del comunicat del Consell General de la Psicologia, fem una cridada a continuar avançant en el camí de la igualtat real, un dels objectius de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

Malgrat els innombrables progressos aconseguits en les últimes dècades, la desigualtat entre dones i homes encara persisteix en pràcticament tots els àmbits de la vida. La pandèmia, com qualsevol context de crisi, ha evidenciat i aguditzat tals desigualtats. Això es manifesta en les seues expressions més extremes, com la violència que pateixen les dones i els seus fills i filles; fins a les més invisibles, com el no equitatiu repartiment de les cures o el sostre de cristall que limita l'accés a llocs amb major poder. Un 94% de les persones que treballen a temps parcial, en aquest país, per a la cura de xiquets o xiquetes i de persones dependents, són dones. El mateix passa amb aquelles que deixen el seu treball per a atendre les càrregues familiars, la proporció està totalment distorsionada amb una presència masculina ínfima. I un 84% de les dones fa tasques domèstiques diàriament, el doble que els homes (42%). Això vol dir que les dones continuen arrossegant una sobrecàrrega diària compatibilitzant la seua jornada laboral, la reproductiva i la de les tasques domèstiques.

Quan pensem en dones en les quals incideixen altres factors com la discapacitat, les treballadores de la llar, aquelles que es troben en l'economia submergida, les migrants, desocupades, en situació de prostitució, víctimes de violències...; podem comprovar que lluny estem encara de la igualtat real.

La Unió Europea ha llançat l'advertiment que faran falta tres generacions més per a aconseguir la igualtat de gènere. És un temps massa extens que ocasiona una vulneració dels drets humans de les xiquetes i dones, que les està privant d'oportunitats alhora que les exposa a patir violència psicològica, física, sexual, simbòlica o econòmica pel simple fet de ser dones.

Entre les metes que marca l'Agenda 2030 en aquesta matèria, indica la necessitat de posar fi a la discriminació que pateixen dones i xiquetes a tot el món; eliminar totes les formes de violència de gènere; acabar amb el matrimoni infantil i la mutilació genital femenina; reconèixer i valorar el treball de cures domèstiques; assegurar la participació plena de les dones i la igualtat d'oportunitats de lideratge; i assegurar l'accés universal a la salut sexual i els drets reproductius.

Són metes en les quals el factor psicològic és importantíssim, per la qual cosa l'accés a una atenció psicològica professional en els diferents contextos (sanitari, educatiu, social...), especialment per a les persones més vulnerables, és determinant per a la consecució de tals drets. Una societat en la qual l'accessibilitat a les cures de salut mental estiga garantida és una societat més justa i igualitària i en la qual, sens dubte, totes i tots desitgem viure.

 

Día Internacional de la Mujer, 8 de marzoNoticias relacionadas

  • 29/07/2022
Avantprojecte de Llei Valenciana d'igualtat de Gènere

Anteproyecto de Ley Valenciana de Igualdad de Género.
Leer

  • 23/06/2022
II Ed. Premis per a la igualtat 2021/2022

L'Ajuntament de València premia actuacions, bones pràctiques i projectes d'igualtat en diverses àrees. El termini de presentació finalitza el 27 de juny del 2022.
Leer

  • 23/06/2022
Manifiesto COPCV con motivo del Día del Orgullo LGTBIQA+ (28 de junio)

El GT Psicología Afirmativa LGTBIQA+ del COPCV ha redactado este comunicado en el que explica este enfoque y sus implicaciones.
Leer

  • 20/06/2022
Reclamamos medidas eficaces para mejorar el bienestar de la comunidad educativa en una escuela inclusiva

Manifiesto y campaña apoyada por el Consejo General de la Psicología de España, y las organizaciones CANAE, CEAPA, CONCAPA, COP, SE y STEs-i . Disponéis de toda la información en bienestareducativo.org
Leer

  • 15/06/2022
Día Mundial de Toma de Conciencia del Abuso y Maltrato en la Vejez

Clara Aguado, coordinadora del GT de Envejecimiento del COPCV-Alicante. : 'las instituciones y las distintas administraciones incorporen una perspectiva de edad en la toma de decisiones de carácter político, social y económico, evitando así situaciones de discriminación'.
Leer

  • 14/06/2022
Igualdad señala 9 profesiones sanitarias a formar en violencia de género

Ciertos perfiles médicos, enfermeros, psicólogos y de FSE son 'prioritarios' para negociar con Ordenación Profesional.
Leer