Dia Internacional dels Recursos Humans, 20 de maig

La Psicologia aporta una mirada científica, centrada en les persones, clau per a garantir el benestar, l'equitat i el desenrotllament del talent en les organitzacions.

Hui, 20 de maig, es commemora el Dia Internacional dels Recursos Humans, una jornada promoguda a Europa per la European Association for People Management (EAPM) i recolzada a Espanya per l'Associació Espanyola de Direcció i Desenrotllament de Persones (AEDIPE), a través de la qual es busca reconèixer i visibilitzar el paper essencial que exercixen els i les professionals de la gestió de persones en les organitzacions i en la societat en general, recordant que les persones són el motor de les organitzacions i que el seu desenrotllament i cura és essencial per a aconseguir innovació, productivitat i sostenibilitat.

La commemoració també té un propòsit educatiu i transformador: fomentar models de gestió més inclusius, ètics i humans, centrats en la igualtat d'oportunitats, la prevenció de riscos psicològics i socials, la flexibilitat i conciliació, així com l'escolta activa i la participació.

Enguany 2025, sota el lema Humanitzar la IA: Liderar el canvi junts (Humanify AI: Leading Change Together), es posa en relleu la necessitat de liderar la transformació digital en l'àmbit laboral, i, especialment, quant a la gestió dels recursos humans, sense perdre de vista la dimensió humana i ètica de les organitzacions. L'objectiu és «liderar el canvi» cap a entorns laborals més inclusius, equitatius i sostenibles, aprofitant les oportunitats que oferix la tecnologia, tenint sempre en compte el benestar i l'autonomia del personal laboral.

 

La Psicologia aporta una mirada científica, centrada en les persones, clau per a garantir el benestar, l'equitat i el desenrotllament del talent en les organitzacions

Des de la Psicologia del Treball i de les Organitzacions, esta data representa una oportunitat per a visibilitzar el paper essencial dels i les psicòlogues en la construcció d'entorns de treball saludables, sostenibles i inclusius. En un context de profundes transformacions tecnològiques, socials i organitzatives, la Psicologia aporta una mirada científica, centrada en les persones, que resulta imprescindible per a garantir el benestar, l'equitat i el desenrotllament del talent en les organitzacions.

Els eixos temàtics del lema d'enguany inclouen:

  • Liderar de noves maneres, fomentant cultures organitzatives participatives, empàtiques i resilients.
  • Liderar en un món digital, acompanyant els processos d'innovació tecnològica amb criteris ètics i humans.
  • Promoure l'aprenentatge i l'adaptació contínua, impulsant competències clau com la intel·ligència emocional, la creativitat i la flexibilitat.
  • Cuidar el benestar integral, abordant els riscos psicològics i socials, afavorint la conciliació i promovent la salut laboral.

 

Quines són les principals aportacions de els/as professionals de la Psicologia del Treball, de les Organitzacions i els RR.HH. en este àmbit?

Amb motiu d'este Dia, la Divisió de Psicologia del Treball, de les Organitzacions i els Recursos Humans (*PTORH) del Consell General de la Psicologia d'Espanya (COP) ha volgut destacar les principals aportacions que els i les professionals de la Psicologia realitzen en este àmbit:

  • Actualitzar les competències professionals en funció de les noves exigències de l'activitat laboral.
  • Crear entorns laborals on les persones puguen desenrotllar el seu màxim potencial.
  • Facilitar relacions humanes enriquidores i basades en la col·laboració.
  • Promoure climes laborals positius que afavorisquen la implicació i el benestar.
  • Fomentar entorns que possibiliten la conciliació i la flexibilitat.
  • Previndre els riscos derivats del treball, especialment els de caràcter psicosocial.
  • Potenciar el valor positiu del treball en la salut i la qualitat de vida de les persones.
  • Desenrotllar cultures organitzacionals inclusives, equitatives i respectuoses amb la diversitat.
  • Impulsar el desenrotllament d'organitzacions saludables com a eix de sostenibilitat.
  • Integrar un ús humanitzat i ètic de la tecnologia, al servici de les persones.

En este 20 de maig, el Consell General de la Psicologia i el COPCV, a través de la seua Divisió PTORH, s'uneix a esta commemoració internacional, reivindicant la necessitat de continuar incorporant la Psicologia del Treball com a peça estratègica en la gestió de persones, i en la creació d'entorns saludables, on les persones puguen donar el millor de si mateixes a l'organització.

Liderar el canvi junts implica construir un model organitzatiu on la innovació tecnològica i el compromís humà vagen sempre de la mà.

 

 

Fuente: infocop (información en castellano)

1 archivo adjunto

infografia20M-DivisionTrabajoCOP.jpg [1,40 MB]



Noticias relacionadas

  • 16/05/2025
Jornada: 'Absentismo laboral y salud mental en las empresas'

El COPCV y ASEPEYO Castellón, organizan este evento dirigido a empresas, mandos, responsables de equipo, técnicos de PRL, responsables de RRHH y psicólogos/as colegiados/as. Se realizará el 5 de junio en la sede del Col·legi en la capital de la Plana. Inscripción gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 12/05/2025
Colaboramos con FEPEVAL para ofrecer apoyo psicológico a empresas y personas trabajadoras afectadas por la DANA

Esta colaboración es fruto de la reunión celebrada recientemente con la Federación de Parques Empresariales de la Comunitat Valenciana.
Leer

  • 08/05/2025
Los problemas de salud mental, segunda causa de baja y absentismo laboral en España

Según los los datos recogidos por Mutua Navarra en su Barómetro de absentismo 2024, un informe donde se analiza la tendencia en los últimos cinco años, de casos de absentismo por contingencias comunes y profesionales.
Leer

  • 07/05/2025
Dia Mundial de la Salut Mental Materna

Els canvis en la vida que suposa l'embaràs i l'inici de les cures del bebé constituïxen un moment de gran vulnerabilitat per al desenvolupament de problemes de salut mental. La Psicologia té un paper fonamental en l'abordatge de la salut mental materna
Leer

  • 02/05/2025
Dia Mundial Contra l'Assetjament Escolar (2 de maig)

Entrevista a Andrea Ollero, vicedegana del COPCV i psicòloga educativa: 'El paper dels psicòlegs i psicòlogues educatives dins dels centres escolars és fonamental per treballar amb l’equip directiu i professorat amb la identificació de relacions socials desequilibrades entre l’alumnat'
Leer