Gran presència valenciana en la Convenció de Psicologia del COP

La trobada, realitzada en Tarragona els dies 17 i 18 de novembre, ha servit per analitzar i definir estratègies de futur de la Psicologia espanyola.

Durant dos dies, el 17 i 18 de novembre, més de 800 professionals de la Psicologia i estudiants, s’han reunit en Tarragona conèixer, analitzar i debatre quina és la situació actual d’aquesta disciplina, el seu futur i els reptes. La VI Convenció del Consell General de la Psicologia ha estat organitzada al voltant de quatre taules de treball, segons àrees: psicologia de la salut i clínica; educativa;  jurídica; del Treball, Organitzacions i RR.HH.; i de la Intervenció Social. 

Cal destacar la nombrosa presència valenciana que hi hagué en aquesta trobada professional. A més de les persones que integren la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV), assistiren assessors i assessores de diverses àrees, coordinadores i coordinadors dels grups de treball així com molts companys i companyes de la Comunitat.

Vicenta Esteve, secretària de la Junta de Govern del COPCV, va ser l'encarregada de conduir aquest acte el qual va començar amb unes paraules per part del president del COP i degà del COPCV, Francisco Santolaya. “La Psicologia no pot viure aliena a les persones i la millora de la seua salut mental hauria de ser una prioritat per als responsables públics”, fent referència al lema elegit per a la Convenció: 'La psicologia al servei de les persones'.

En una entrevista publicada en la revista Redacción Médica, el president del Consell ha afirmat que entre les conclusions més destacades es troba la necessitat de reforçar i “millorar l'atenció psicològica en l'àmbit educatiu i laboral, l'impuls de l'agrupació de la Psicologia Forense o la promoció de la salut mental en general”. Santolaya ha remarcat la importància d’incloure “la figura del psicòleg en l'àmbit educatiu i el seu treball com a mesura de prevenció en pro d'una millor salut mental. Moltes vegades s'utilitza la intervenció, quan la prevenció pot evitar que el problema ocórrega”.

En aquesta línia, ha anat la intervenció de la nostra vicedegana i vocal de la Divisió de Psicologia Educativa, d’Andrea Ollero dins la taula de treball de Psicologia Educativa.  Ollero ha manifestat i criticat durament que perfils professionals sense cap relació amb temes de conducta o evolutius, puguen accedir a l’orientació educativa “amb conseqüències negatives per a les famílies i els xiquets i xiquetes”. “No estarem entre tots permetent un tipus de frau de llei per part de l'Administració perquè a través d'una oposició, que no és una formació acadèmica especifica, estan fent unes funcions que li pertanyen a la Psicologia Educativa?”, ha qüestionat.

La psicòloga educativa també ha fet referència a la saturació de les Unitats de Salut de Salut Mental Infantil i de l'Adolescent (USMIA) ja que davant el dubte o el desconeixement d’orientadors (no psicòlegs) i professorat, davant determinades conductes, actituds o assumptes, actuen de manera responsable i acaben derivant els menors a salut mental. “Estem patologizant la infància perquè no tenim professionals en els centres educatius de primària que sàpiguen detectar i intervindre en eixos primeres problemes emocionals que tant preocupen la societat”.

Els experts i expertes que participaren en la taula de Psicologia Educativa coincidiren en assenyalar l'escassetat de professionals de la Psicologia que treballen en Orientació i actuen com a psicòlegs/as. Per això, es va valorar com a transcendent, la sol·licitut al Ministeri d'Educació la creació de l'especialitat de Psicologia Educativa (petició que està recollida en un Manifest pel Benestar Educatiu, signat per 14 Associacions de Famílies, Sindicats, Estudiants, d'Infància, Psicòlegs científics i el Consell General de la Psicologia), així com la creació d'un postgrau en Psicologia Educativa per a desenvolupar una formació integral que capacite a els/as psicòlegs per a poder donar una resposta eficaç a les necessitats de benestar psicològic en els centres escolars.

Altra de les professionals valencianes que ha participat i coordinat una taula de Psicologia de Treball, ha sigut Pilar del Pueblo, vocal del COPCV i coordinadora de la Junta Divisin Psicologia PTORH. Aquest grup va estar composat per professionals provinents de diverses disciplines però tots ells, relacionats amb l'àmbit laboral. Durant les intervencions, deixaren constància de la importància i necessitat d’incorporar psicòlegs i psicòlogues del treball en tota mena d'organitzacions i empreses, tant privades com públiques.

A mode de conclusió, Del Pueblo, com a psicòloga experta en l'àmbit, va manifestar que en el moment present, la gran demanda ve donada per les dades alarmants de la salut mental en el treball, si bé “això, és només un dels temes que cal abordar dins de les organitzacions i que només poden ser solucionats de manera rigorosa i científica des de la psicologia”. La companya, va recordar el greu risc que suposa el creixent intrusisme que s'observa per part d'altres perfils, sota el paraigües de diferents “etiquetes” que ofereixen les seues intervencions sense demostrar cap garantia.

 

Informació relacionada:

Conclusiones de la VI Convención del COP. Infocop.

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 25/07/2024
XIII Congreso Iberoamericano de Psicología y 6º Congreso da Ordem Dos Psicólogos Portugueses

Se realizará en Portugal del 25 al 27 de septiembre en Lisboa. Esta edición, también cuenta con la modalidad Live Streaming para aquellos profesionales que estén interesados, pero no puedan asistir al evento.
Leer

  • 26/06/2024
VII Congreso de Derecho Sanitario de la Comunidad Valenciana (ADSCV)

Tendrá lugar en el Paraninfo de la Universidad CEU Cardenal Herrera de Valencia, los días 26 y 27 de septiembre de 2024.
Leer

  • 20/06/2024
XXI Congreso Nacional Asociación Española de Profesionales del Autismo (AETAPI)

Tendrá lugar en Cádiz del 14 al 16 de noviembre de 2024.
Leer

  • 18/06/2024
VÍDEO - Jornada práctica sobre Inteligencia Artificial

Podéis ver las conferencias de Azucena García, directora del equipo de investigación Labpsitec de la UJI; Francisco García, del departamento de seguridad de la Subdirección General de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones; la mesa redonda sobre ética con Francisco Arenas, profesor Titular de Filosofía Moral en la Facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación, y Fernando Catalán, presidente de la Comisión Deontológica del COPCV. La jornada ha finalizado con la demostración práctica impartida por Manuel Peretó, vocal del COPCV.
Leer

  • 16/06/2024
Sopar col·loqui amb la Societat Valenciana de Psicologia

L’acte tindrà lloc el pròxim 20 de Juny a les 20:30 hores en la Societat Coral El Micalet. (C/ de Guillem de Castro, 73, Extramurs, 46008 València, València)
Leer