Gran presència valenciana en la Convenció de Psicologia del COP

La trobada, realitzada en Tarragona els dies 17 i 18 de novembre, ha servit per analitzar i definir estratègies de futur de la Psicologia espanyola.

Durant dos dies, el 17 i 18 de novembre, més de 800 professionals de la Psicologia i estudiants, s’han reunit en Tarragona conèixer, analitzar i debatre quina és la situació actual d’aquesta disciplina, el seu futur i els reptes. La VI Convenció del Consell General de la Psicologia ha estat organitzada al voltant de quatre taules de treball, segons àrees: psicologia de la salut i clínica; educativa;  jurídica; del Treball, Organitzacions i RR.HH.; i de la Intervenció Social. 

Cal destacar la nombrosa presència valenciana que hi hagué en aquesta trobada professional. A més de les persones que integren la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV), assistiren assessors i assessores de diverses àrees, coordinadores i coordinadors dels grups de treball així com molts companys i companyes de la Comunitat.

Vicenta Esteve, secretària de la Junta de Govern del COPCV, va ser l'encarregada de conduir aquest acte el qual va començar amb unes paraules per part del president del COP i degà del COPCV, Francisco Santolaya. “La Psicologia no pot viure aliena a les persones i la millora de la seua salut mental hauria de ser una prioritat per als responsables públics”, fent referència al lema elegit per a la Convenció: 'La psicologia al servei de les persones'.

En una entrevista publicada en la revista Redacción Médica, el president del Consell ha afirmat que entre les conclusions més destacades es troba la necessitat de reforçar i “millorar l'atenció psicològica en l'àmbit educatiu i laboral, l'impuls de l'agrupació de la Psicologia Forense o la promoció de la salut mental en general”. Santolaya ha remarcat la importància d’incloure “la figura del psicòleg en l'àmbit educatiu i el seu treball com a mesura de prevenció en pro d'una millor salut mental. Moltes vegades s'utilitza la intervenció, quan la prevenció pot evitar que el problema ocórrega”.

En aquesta línia, ha anat la intervenció de la nostra vicedegana i vocal de la Divisió de Psicologia Educativa, d’Andrea Ollero dins la taula de treball de Psicologia Educativa.  Ollero ha manifestat i criticat durament que perfils professionals sense cap relació amb temes de conducta o evolutius, puguen accedir a l’orientació educativa “amb conseqüències negatives per a les famílies i els xiquets i xiquetes”. “No estarem entre tots permetent un tipus de frau de llei per part de l'Administració perquè a través d'una oposició, que no és una formació acadèmica especifica, estan fent unes funcions que li pertanyen a la Psicologia Educativa?”, ha qüestionat.

La psicòloga educativa també ha fet referència a la saturació de les Unitats de Salut de Salut Mental Infantil i de l'Adolescent (USMIA) ja que davant el dubte o el desconeixement d’orientadors (no psicòlegs) i professorat, davant determinades conductes, actituds o assumptes, actuen de manera responsable i acaben derivant els menors a salut mental. “Estem patologizant la infància perquè no tenim professionals en els centres educatius de primària que sàpiguen detectar i intervindre en eixos primeres problemes emocionals que tant preocupen la societat”.

Els experts i expertes que participaren en la taula de Psicologia Educativa coincidiren en assenyalar l'escassetat de professionals de la Psicologia que treballen en Orientació i actuen com a psicòlegs/as. Per això, es va valorar com a transcendent, la sol·licitut al Ministeri d'Educació la creació de l'especialitat de Psicologia Educativa (petició que està recollida en un Manifest pel Benestar Educatiu, signat per 14 Associacions de Famílies, Sindicats, Estudiants, d'Infància, Psicòlegs científics i el Consell General de la Psicologia), així com la creació d'un postgrau en Psicologia Educativa per a desenvolupar una formació integral que capacite a els/as psicòlegs per a poder donar una resposta eficaç a les necessitats de benestar psicològic en els centres escolars.

Altra de les professionals valencianes que ha participat i coordinat una taula de Psicologia de Treball, ha sigut Pilar del Pueblo, vocal del COPCV i coordinadora de la Junta Divisin Psicologia PTORH. Aquest grup va estar composat per professionals provinents de diverses disciplines però tots ells, relacionats amb l'àmbit laboral. Durant les intervencions, deixaren constància de la importància i necessitat d’incorporar psicòlegs i psicòlogues del treball en tota mena d'organitzacions i empreses, tant privades com públiques.

A mode de conclusió, Del Pueblo, com a psicòloga experta en l'àmbit, va manifestar que en el moment present, la gran demanda ve donada per les dades alarmants de la salut mental en el treball, si bé “això, és només un dels temes que cal abordar dins de les organitzacions i que només poden ser solucionats de manera rigorosa i científica des de la psicologia”. La companya, va recordar el greu risc que suposa el creixent intrusisme que s'observa per part d'altres perfils, sota el paraigües de diferents “etiquetes” que ofereixen les seues intervencions sense demostrar cap garantia.

 

Informació relacionada:

Conclusiones de la VI Convención del COP. Infocop.

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 23/06/2025
Abiertas las inscripciones para el EAWOP WorkLab 2025

WorkLab es un espacio diseñado especialmente para profesionales con experiencia en psicología del trabajo y de las organizaciones, aunque cualquier persona interesada en mejorar el rendimiento y bienestar en el trabajo encontrará valor en estos encuentros.
Leer

  • 19/06/2025
Hacia la unidad de la Psicología: evidencia científica, compromiso y desarrollo profesional en la VII Convención del COP

La psicología valenciana ha estado representada en este acto celebrado del 12 al 14 de junio en Pamplona.
Leer

  • 03/06/2025
Jornada: 'Absentismo laboral y salud mental en las empresas'

El COPCV y ASEPEYO Castellón, organizan este evento dirigido a empresas, mandos, responsables de equipo, técnicos de PRL, responsables de RRHH y psicólogos/as colegiados/as. Se realizará el 5 de junio en la sede del Col·legi en la capital de la Plana. Inscripción gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 29/05/2025
VII Convención del Consejo General de la Psicología

Tendrá lugar durante los días 12, 13 y 14 de junio en el Palacio de Congresos y Auditorio de Navarra Baluarte (Pamplona). Evento organizado por el COP y la Fundación Española para la Promoción y el Desarrollo Científico y Profesional de la Psicología (Psicofundación).
Leer

  • 29/05/2025
11th International Congress of Clinical and Health Psychology in Children and Adolescents

Se llevará a cabo en Málaga entre el 19 y el 22 de noviembre de 2025. Organiza AITANA - Centro de Investigación de la Infancia y la Adolescencia (UMH).
Leer

  • 29/05/2025
La vicedecana 2ª del COPCV apuesta por la multidisciplinariedad y la especialización para abordar la salud mental en Infancia y adolescencia

Concepción Sánchez Beltrán ha transmitido esta idea durante la inauguración de la 'III Jornada Científico-Profesional Salud mental en la infancia y adolescencia. Una visión desde dentro’.
Leer