Resum i fotografies de la XV Jornada de psicologia, educació i municipi del COPCV

En esta trobada professional celebrada recentment, s'ha recordat i argumentat la importància del municipalisme en la societat actual.

XV Jornada de psicologia, educació i municipi del COPCV s’ha realitzat aquest cap de setmana en el Complex Esportiu Petxina en València amb el títol ‘Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social’. Francisco Santolaya, degà del COPCV, ha inaugurat l’acte destacant la longevitat d’aquesta cita professional organitzada pel Col·legi amb la coordinació de la Comissió d’Intervenció Municipal i la col·laboració de la FIDAP.

Totes les edicions tenen un objectiu bàsic que és el de recordar la importància del municipalisme ja que en la nostra societat és necessari tindre aquesta mirada per ocupar-se els problemes emocionals i de salut mental dels xiquets i xiquetes, adolescents i persones majors ja que alguns, estan molt relacionats amb temes d’interacció social.

   

La jornada ha contat amb la participació de dos referents de la psicologia comunitària: Carlos Arango, referent hispanoamericà, professor titular jubilat de la Universidad del Valle, cali (Colòmbia), qui ens ha parlat sobre “Enfocament Comunitari i la seua evolució cap un model psicosocial”; i a nivell estatal,  Gonzalo Musitu, professor de la Universitat de Sevilla, Catedràtic de Psicologia Social de la Família en la Universitat Pablo de Olavide, el qual ha fet un recorregut històric abordant  la ‘la Intervenció Comunitària: de l'optimisme dels 80 al desencantament dels 020’.

Arango ha definit la intervenció comunitària com "el conjunt d'accions que, des d'un enfocament integrador globalitzador, les persones que integrem unes comunitat amb els nostres diferents recursos personals, tècnics o no, posem en marxa per a aconseguir la presa de consciència i la promoció del nostre desenvolupament global en tots els sectors i àrees de la nostra vida laboral , social, etc."

Carles Vendrell, psicòleg municipal a l'Ajuntament de Sueca, ha presentat aquestes dues conferències marc. Més tard, Marisol Artigues, psicòloga Municipal a l'Ajuntament de Pedreguer, ha coordinat la taula redona ‘Experiències’ on diverses psicòlogues han explicat i aportat els seus coneixements pràctics després d’implementar determinats programes o projectes.

Amparo Gascó i Adrià Sinarcas, psicòlegs del Gabinet Psicopedagògic Municipal de Sedaví, han parlat sobre  ‘El rol del psicòleg/a educatiu municipal integral’. Han afirmat que ser psicòleg municipal “és un rol molt intens i que desgasta” alhora que han destacat que els “seus pilars són la cultura col·laborativa, les pràctiques inclusives, coneixements de l'entorn i les actuacions amb base científica”. Per la seua banda, Cristina Sancho, psicòloga i coordinadora del centre d'addiccions ARTIC en Torrent ha explicat en què consisteix i els resultats el ‘Projecte FENIX. Oci Saludable i Prevenció de Conductes Addictives” mentre que Sonia Martínez, professora Titular del Departament de Psicobiologia i Directora de la Unitat d’Investigació de Trastorns del Neurodesenvolupament de la Universitat de València, ha oferit la conferència ‘La pedra angular: la regulació emocional a l’aula’. Pilar Morales, psicòloga del Gabinet Psicopedagògic Municipal de Xàtiva, ha tancat la ronda d’intervencions aportant un exemple de ‘Pla d’absentisme municipal aplicant la metodologia de xarxes de comunicació”.

   

Andrea Ollero, vicedegana de la Junta de Govern del COPCV, ha oferit la conferència ‘Parlar de Salut Mental als centres escolars és parlar de Psicologia Educativa’. El malestar psicològic no és una malaltia.” Hi ha una desprofesionalització dels diagnòstics, i venim denunciant-ho molts anys des del COPCV. És labor d'un psicòleg o psicòloga fer eixe diagnòstic", ha afirmat Ollero. “Des del municipalisme, les solucions i intervencions es basen en el suport i la interacció social, tenint en compte els col·lectius o sistemes que estan implicats com són família, escola, comunitat, institucions, i mitjans de comunicació, entre d’altres”.

Com a psicòloga educativa i de la intervenció social, Ollero ha vullgut remarcar que des de fa més de 40 anys, en la Comunitat Valenciana existeix un model, el dels Gabinets Psicopedagògics Municipals,  “que ha sigut clarament identificat per la seua eficàcia a l’hora de tractar problemes i promocionar el desenvolupament dels xiquets, xiquetes, joves, i que estan integrats dins l’administració local i l’orientació educativa i. Aquest model no es pot acabar sinó que s’ha de potenciar. Les administracions han d’estudiar la fórmula per consolidar-lo i continuar beneficiant-se del model municipalista el qual està basat en els avantatges de fer intervencions més sistèmiques, integrals i comunitàries”.

Amelia Coret, coordinadora de la Comissió d'Intervenció Municipal del COPCV, i Manuel Peretó, vocal de la Junta de Govern del COPCV, han sigut els encarregats de tancar l’acte.

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 24/04/2025
GUÍA: Fichas de buenas prácticas para la atención a problemas de salud mental en Educación Secundaria.

Desarrollado por la Universidad de Navarra en colaboración con la Universidad Internacional de La Rioja UNIR- ITEI.
Leer

  • 23/04/2025
Psicólogos educativos en centros escolares: una necesidad señalada por niños, adolescentes, padres y educadores

Los niños/as, los adolescentes y las familias valoran muy positivamente la figura del/de la psicólogo/a, destacando las dificultades de acceso a esta ayuda profesional debido a los costes, los tiempos de espera y el estigma social.
Leer

  • 17/04/2025
GUÍA: Fichas de buenas prácticas para la atención a problemas de salud mental en Educación Primaria

Desarrollado por la Universidad de Navarra en colaboración con la Universidad Internacional de La Rioja UNIR- ITEI.
Leer

  • 14/04/2025
Conferencia: 'Los trastornos del neurodesarrollo: el impacto en la familia del diagnóstico'

El 6 de mayo, Ainhoa Aguado, técnico en Atención Temprana, realizará esta charla formativa en la Plataforma de Formación Online del COPCV. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 10/03/2025
El COPCV es suma a l'enhorabona pels 40 anys del Consell Escolar Autonòmic

Estem mantenint reunions amb aquest òrgan de participació amb l'objectiu de que compten amb els psicòlegs educatius per tal de promoure accions preventives en matèria de salut mental dins els centres educatius.
Leer

  • 04/03/2025
Curs 418 'Les tertulies dialògiques com a eina de dinamització socioeducativa'

Organizat per la Diputació de València dins del seu Pla General de Formació Local. Dirigit als professionals dels àmbit socioeductiu de l’administració local.
Leer