El COPCV posa en marxa junt amb l'Ajuntament de Castelló i el Patronat d'Esports, una campanya per previndre i eradicar la violència en el futbol base

Lucía Sales i Daniel Pradas, estan duent a terme xarrades informatives en els clubs de la ciutat basades en els valors esportius com ara l'empatia, la cooperació, el treball en equip i la competitivitat ben entesa.

Lucía Sales y Daniel Pradas son els dos psicòlegs esportius que estan duent a terme xerrades i activitats en els clubs de futbol base de Castelló per tal de previndre i eradicar la violència entre els joves esportistes.

Es tracta d’una iniciativa dins el projecte "Per un esport sense violència", impulsada per l’Ajuntament de Castelló i el Patronat d’Esports, en col·laboració  amb el Col·legi Oficial de Psicòlegs de la Comunitat Valenciana, que està tenint una molt bona acollida tant per part dels joves, com dels pares i mares, i dels entrenadors, tal i com destaca Sales.

Abans de començar cada entrenament, els psicòlegs realitzen la seua intervenció, motivant sempre la participació i posterior reflexió. D’esta manera treballen la creació de vincles que afavoreixen el joc net, la no violència i els valors implícits en la pràctica esportiva com son l’empatia, la cooperació, el treball en equip, el respecte, la diversió, l’esforç, la constància, o el compromís, entre d’altres.

    

 “És fonamental no perdre de vista que la finalitat de practicar esport des de xicotets és divertir-se, adquirir habilitats, fer amics i aprendre a competir”, assenyala Sales. “Les dinàmiques – continua- estan enfocades als adolescents, però també estem fent participar als entrenadors. En les mateixes dinàmiques, reflexionem sobre la importància de ser "un bon model fent front a la violència". A més, afegeix Pradas, “també els donem pautes d’acompanyament per a la resta de la temporada”.

Preguntats per la pressió que de vegades existeix des de les grades, afirmen la seua existència i al·ludeixen al comportament que el públic hauria de mantindre. Per a la psicòloga esportiva és fonamental que tots els elements que formen part del joc tinguen clar el seu rol: “el joc el duen els futbolistes, el dirigeixen els entrenadors i el cuida l'àrbitre. Des de les grades l’únic que cal fer és mirar, animar i disfrutar. I sempre des del respecte cap a tothom”. Una afirmació a la que Padras dóna suport ja que “s’han de reforçar el aspectes positius, aplaudint i animar les acciones carregades de valors, abandonant les conductes dirigides a la crítica destructiva que no ajuden a millorar els jugadors”. Per això, “la competitivitat ha de ser ben interpretada i en conjunt, mai basant-se en individualitats que facen desaparèixer la diversió i l’esperit d’equip”, conclou Pradas.

Tots dos subratllen que la violència en l’esport, és un contravalor al qual se li ha de fer front. I la millor manera de fer-ho és mitjançant la prevenció i per tant, educant en valors (sense oblidar l'educació emocional).

Este projecte, és un exemple més dels resultats que estan sorgint arrel de que les dos entitats signaren fa anys, un conveni de col·laboració mitjançat el qual es varen comprometre a treballar “Per un esport sense violència’ i per impulsar els valors esportius.

Anys anteriors ja s’han realitzat campanyes amb este propòsit. Una mostra son els panells informatius i plaques que totes les instal·lacions esportives de la capital de la Plana tenen a l‘entrada. Es tracta de frases senzilles que recorden els valors de l’esport:

- Diverteix-te

- El teu compromis et fa milloresportista.

- Mostra Honestitat. Juga net. Practica l’esportivitat.

- Sigues tolerant i guanyaràsamics i amigues en l’esport.

- Il.lusiona’t ambl’esport.

- Persevera, esforçat. Arribaràsondesitges.

- Coopera, eixiràsguaynant.

- Mostra solidaritat

- Supera’t. Que capobstacle et pare.

- Tant si eres esportista, entrenador/a, mare, pare o familiar, pensa que eres un model i un exemple per tant:

-Respecta als i les arbrites, companys/es i entrenadors.

Des del consistori assenyalen que es tracta “d’un pas més de la declaració institucional, que la corporació municipal va aprovar al ple ordinari del mes d’abril, per fer de Castelló una ‘Ciutat en Defensa de l’Esport Lliure de Violència”.

 

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 29/02/2024
Realizada la conferencia 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

El doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, ha impartido la conferencia dentro del acto de clausura de la edición XVI del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado del COPCV.
Leer

  • 14/02/2024
Conferencia: 'Psicología del deporte e inclusión social, presente y futuro'

La actividad se realizará día 22 de febrero de 2024 con motivo de la celebración del acto de clausura e inauguración del Máster en Psicología del Deporte y el Ejercicio organizado por el COPCV. El Doctor en Psicología por la Universitat de Barcelona, Jordi Segura Bernal, será el encargado de impartir la conferencia.
Leer

  • 04/12/2023
Mantenemos una reunión con la concejalía de Deportes de Alicante para impulsar la Psicología en este ámbito

Representantes de ambas entidades valoran muy positivamente este encuentro en el que se ha acordado comenzar con el diseño de acciones formativas dirigidas a entrenadores y deportistas.
Leer

  • 25/10/2023
'3ª Encuentros en la Fundación' - VÍDEO: María Isabel Balaguer Solá: 'Bienestar y malestar en el deporte. Antecedentes psicosociales'

La conferencia se ha realizado recientemente, dentro del ciclo organizado por la FIDAP, en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España.
Leer

  • 23/10/2023
Carrera con el lema “Corre sin resistencias”

Organiza la Universitat de València a través de sus facultades de Ciencias de la Salud, entre las que se encuentra la Facultat de Psicologia i Logopèdia, el próximo día 5 de noviembre.
Leer

  • 18/10/2023
'Encuentros en la Fundación'. María Isabel Balaguer Solá: 'Bienestar y malestar en el deporte. Antecedentes psicosociales'

Webinar organizada por la FIDAP en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España. Tendrá lugar el próximo 19 de octubre a las 19:00h.
Leer