La Psicologia, clau per a frenar l'emergència climàtica

Declaració del Consell General de la Psicologia d'Espanya amb motiu de la Cimera del Clima de Nacions Unides, que comença dilluns que ve a Madrid.

                                     

 

Entre els dies 2 i 13 de desembre de 2019, se celebra, a Madrid, la Cimera del Clima de les Nacions Unides, que reunirà líders polítics de tot el món, i l'objectiu dels quals és conscienciar i promoure una transformació urgent de cara a frenar el greu impacte del canvi climàtic a nivell global.

Aquest canvi està relacionat amb l'alt volum d'emissions de gasos (com CO2 i metà) que ha vingut de la mà d'un desenvolupament mundial que no ha considerat la sostenibilitat del planeta, i té una incidència, directa i indirecta, tant en la freqüència i intensitat dels esdeveniments climàtics extrems que venim patint en els últims anys, i que deriven en grans crisis i catàstrofes naturals, com en altres problemes socials i de salut física i emocional que hem començat a experimentar, en diferents graus, tots nosaltres.

Enfront d'una emergència d'aquestes característiques, es fa imprescindible una acció global que mobilitze de manera urgent a totes les parts, i que tinga com a objectiu últim estabilitzar les concentracions de CO2 i altres gasos en nivells que eviten una major interferència en l'equilibri climàtic.

Aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS, 2030) de les Nacions Unides i, particularment, l'objectiu 13 (“Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes”), només és possible a través del compromís, l'acció i l'esforç coordinats dels governs i administracions, la indústria, els accionistes, les organitzacions socials i sanitàries la població general. Tots, absolutament tots i totes, tenim un paper a l'hora d'escometre una transformació viable, així com la responsabilitat d'adoptar mesures que contribuïsquen a la sostenibilitat futura i, per a aconseguir-lo, cap acció és xicoteta, cap acció és insignificant.

Amb el coneixement que la conducta humana és un dels factors que més incideix en el canvi climàtic i el convenciment que només mitjançant un esforç conjunt és possible revertir la situació d'emergència climàtica en la qual ens trobem, el Consell General de Psicologia d'Espanya, que representa a més de 72.000 psicòlegs en tot el territori nacional, està fermament compromés a promoure, des de la disciplina psicològica, els canvis necessaris per a contribuir a aconseguir la disminució d'emissions i a convertir-se en un agent i referent per al canvi.

És així com des del Consell General de Psicologia d'Espanya, en línia amb la Resolució de Lisboa signada el mes de novembre passat, declarem:

  • Que la comunitat científica està d'acord sobre la greu amenaça que suposa el canvi climàtic, que aquesta amenaça s'està materialitzant a major velocitat de l'esperat i que un dels factors que més influeix en el canvi climàtic és el comportament humà.
  • Que, malgrat el gran volum d'informació i evidència científica disponible sobre l'impacte del canvi climàtic, les conductes humanes no han variat de forma prou significativa com per a frenar els efectes d'aquest canvi. La investigació suggereix que aquesta falta de modificació té a veure amb variables de tipus psicològic, ja que es tracta d'un tema complex, aparentment abstracte, escalonat, que no pot resoldre's únicament a través de la modificació dels comportaments individuals, i els efectes dels quals més greus s'experimenten a mitjà i llarg termini, la qual cosa dificulta comprendre la magnitud del risc que enfrontem.
  • Que l'atenció mediàtica sobre el canvi climàtic s'ha concentrat en els efectes de les grans crisis i catàstrofes derivades d'aquest canvi, com són les inundacions, grans sequeres, ciclogéneis, huracans o incendis, ocupant-se poc de transmetre la gravetat d'altres conseqüències, com són les migracions, la necessitat de desplaçaments a causa de la pujada del nivell de la mar o els conflictes entre poblacions i individus per escassetat de recursos, així com l'increment dels problemes de salut relacionats, per exemple, amb les dificultats respiratòries (com a infeccions i al·lèrgies). D'aquesta forma, els incendis de Galícia i Canàries o les inundacions de la zona sud-est d'Espanya, que s'han saldat amb la mort de diverses persones, o la tempesta Dorian i l'Huracà Mathew, que han devastat zones geogràfiques senceres, han ocupat nombrosos titulars, però són poques les persones que saben que, en el transcurs de la nostra vida, centenars de quilòmetres de Jamaica quedaran submergits sota l'aigua (el que suposarà el desplaçament de milers de persones) o que ciutats com Nova York afrontaran inundacions cròniques en les pròximes dècades.
  • Que s'han dedicat pocs esforços a conéixer els efectes aguts i crònics que el canvi climàtic té sobre la salut mental, incloent l'ansietat, l'estrés, el trauma, l'estrés posttraumàtic, la depressió i l'abús de substàncies.
  • Que és necessari fer comprendre que existeix un problema i que, per a això, el rol de la Psicologia en l'augment de la consciència i la construcció social i individual de la percepció del risc, en el desenvolupament de polítiques per a frenar i previndre el canvi climàtic i en la labor informadora dels mitjans és essencial.
  • Que el comportament humà és un dels factors que més contribueix al canvi climàtic, que la Psicologia és una ciència del comportament i que, per tant, compta amb el coneixement, la metodologia i les intervencions que poden ajudar a modificar aquests comportaments per a previndre el canvi climàtic.
  • Que les organitzacions sanitàries, i molt particularment aquelles relacionades amb la Psicologia, donat el seu cos de coneixement i praxi, han d'incloure la prevenció del canvi climàtic entre les seues línies estratègiques, i han de fer-lo, com ja està succeint, coordinant esforços a nivell nacional i internacional amb altres organitzacions i associacions, agents polítics, agents educatius, indústria i altres intervinents per a aconseguir el repte de l'estabilització d'emissions.
  • Que aquests esforços han de buscar sempre solucions que tracten de beneficiar, en la mesura que siga possible, a totes les parts, de manera que l'objectiu de l'estabilització d'emissions es puga fer realitat. Això significa que és necessari, entre altres qüestions, tindre en compte a totes les parts implicades (“stakeholders”) a l'hora de proposar solucions viables.

Per tant, aquesta organització professional:

  • Es compromet a posar al servei de la prevenció del canvi climàtic aquells recursos professionals, científics, educatius, culturals i aplicats que siguen necessaris.
  • Insta als líders governamentals, de la salut, educatius i de les grans corporacions i indústries a adoptar polítiques, normes i valors que promoguen comportaments preventius i pal·liatius a nivell individual, comunitari i organitzacional relacionats amb la prevenció de la crisi del clima.
  • Sol·licita a les autoritats sanitàries que garantisquen que els sistemes sanitaris compten amb els recursos necessaris per a atendre les necessitats psicològiques relacionades amb el canvi climàtic. Entre aquestes necessitats es troben tant l'atenció psicològica necessària per a afrontar les conseqüències derivades de situacions d'emergències, crisis i catàstrofes, com la derivada de la percepció de risc per canvi climàtic, i que inclou, entre altres, problemes d'ansietat, estrés, depressió, estrés posttraumàtic i consum de substàncies.
  • Anima a la Conferència de Degans de Facultats de Psicologia al fet que valoren la possibilitat d'incloure formació relacionada amb la prevenció del canvi climàtic en els programes acadèmics.
  • Continuarà difonent el coneixement psicològic i l'evidència científica disponible sobre les claus del canvi comportamental, garantint que aquesta informació arriba a totes les instàncies que juguen un paper rellevant en la prevenció del canvi climàtic i la reducció d'emissions, així com assegurant que incorporen una visió interdisciplinària a l'hora abordar les polítiques i accions contra el canvi climàtic.
  • Continuarà col·laborant amb altres 40 associacions internacionals de la Psicologia per a establir estratègies comunes que permeten abordar amb major èxit el problema del canvi climàtic des del punt de vista de la disciplina i que garantisquen la sostenibilitat del planeta i de preservació del medi ambient per a les generacions esdevenidores. Entre les mesures que ja s'han posat en marxa, l'organització col·legial s'ha adherit a la Declaració de Lisboa (2019) (veure: http://www.infocop.es/view_article.asp?id=8419).
  • Implementarà, en els pròxims 3-6 mesos, un pla d'actuació per a la prevenció del canvi climàtic que inclou, entre altres accions, la creació d'un grup nacional de treball sobre prevenció de canvi climàtic, la progressiva transformació del COP en una corporació verda (adoptant mesures de reciclatge i consum eficient), la visibilització del problema del canvi climàtic en tots els fòrums en els quals participe (inclosos els seus congressos nacionals i publicacions) i la promoció de formació específica per als professionals de la Psicologia en temes relacionats amb el problema del canvi climàtic.

 

 



Noticias relacionadas

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Àrea personal del col·legiat i col·legiada

Coneix les gestions que pots fer en línia.
Leer

  • 16/02/2024
Lanzamiento de la Newsletter "Psico-Actualidad" por el COP Melilla

Destinada a mantener informada a la comunidad sobre las últimas novedades y avances en el campo de la psicología.
Leer