Durant el confinament, les dones continuaren assumint la majoria de tasques de la llar

Són les conclusions extretes de l’enquesta sobre corresponsabilitat que l’Ajuntament ha fet a dones de la ciutat. Mª Carmen Molés, vocal de la Junta del COPCV, ha estat present en l’acte.

L’Ajuntament de Castelló ha fet pública el resultat de l’enquesta sobre corresponsabilitat durant un període de temps molt concret: el confinament. La investigació ha contat amb la participació de 600 dones majors de 16 anys i residents a la ciutat, entre els mesos d’octubre i novembre de 2020. L’entrevista personal a peu de carrer s’ha basat en tres eixos: variables sociodemogràfiques,  estructura familiar de la dona enquestada, repartiment de tasques durant i abans del confinament.

Entre les conclusions més destacades trobem que les dones, tant abans com durant el confinament, han sigut les que s’han fet càrrec de les tasques domèstiques en major mesura que les seues parelles (amb excepció de la reparació d’elements de la vivenda en la qual hi hagué major dedicació de les parelles); i que varen ser les dones, les que varen assumir els treballs de neteja que deixaren de fer les persones d’ajuda externa. 

La regidora de Feminismes i LGTBI de Castelló, Verònica Ruiz, encarregada de fer la presentació el 20 d’abril, va posar dades a estes afirmacions: el 99% de les dones enquestades desenvolupen el treball de casa, abans i després del confinament, mentre que dos de cada 10 parelles, no assumeix cap. “Estem molt lluny de la corresponsabilitat”, ha afirmat Ruiz. Qui ha destacat que fins els 39 anys, hi ha menor presència dels homes en les tasques de la casa i les cures.

Davant estos resultants, Mª Carmen Molés, vocal de la Junta del COPCV i representant del Consell de Benestar Social que ha assistit a la presentació, assenyala com a fonamental que es desenvolupen accions educatives i formatives per a grups generacionals molt diferents i sense distinció de gènere, des d’infantil fins a l’edat adulta. “Fer investigacions d’este tipus és una manera d’evidenciar quina és la realitat diària i quotidiana que ens envolta però hem d’anar més enllà per tal d’aconseguir la igualtat real que sense dubte, beneficiarà a tota la societat”. Per això, el Col·legi  continuarà col·laborant amb esta regidoria en els projectes encaminats a arribar a este objectiu.

 

2 archivos adjuntos

conclusions.pdf [0,09 MB]

Enquesta corresponsabilitat_abril 2021-1.pdf [1,18 MB]Noticias relacionadas

  • 26/11/2021
Tallers dins el cicle 'Joves i salut psicològica en temps de Covid'

Este projecte, que naix de la regidoria de Juventut de la capital de la Plana i que desenvolupa el COPCV, arriba al seu equador abordant temàtiques tan interessants com les estratègies d'intervenció en addiccions i les emocions que s’han despertat en la pandèmia. Inscripció oberta. L'ultim taller es realitzarà el 30 de novembre.
Leer

  • 25/11/2021
HOY - Mesa redonda: Día Internacional de eliminación de la violencia contra la mujer. Aportaciones desde la Psicología.

El jueves, 25 de noviembre de 18:30h a 20:30h, en la Sede del COPCV de Alicante, se realizará esta actividad a la que podéis inscribiros previa reserva de plaza.
Leer

  • 25/11/2021
Comunicat - Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència Contra la Dona

Ens sumem a la declaració institucional realitzada pel Consell General de la Psicologia d’Espanya.
Leer

  • 24/11/2021
Actividades organizadas por el COPCV con motivo del Día Internacional de Eliminación de la Violencia contra la Mujer

Este año, la ONU pide un esfuerzo colectivo para acabar con lo que ha calificado como “pandemia en la sombra”. El lema de la campaña es “Pinta el mundo de naranja: ¡financiar, responder, prevenir, recopilar!”.
Leer

  • 18/11/2021
Cinefòrum ‘Diversitat, diví tresor’ amb motiu del Dia Universal dels Drets de la Infància i l’Adolescència

El 18 de novembre, celebrem esta activitat dirigida al públic general, amb l'objectiu de sensibilitzar i formar a la societat de manera inclusiva. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça. També es retransmetrà en streaming a través de la plataforma del COPCV.
Leer