Dia Internacional contra la violència i l'assetjament escolar, 4 de noviembre

Enguany es centra en el ciberassetjament i altres formes de violència en línia.

Desde 2019, el primer dijous del mes de novembre es commemora el Dia Internacional contra la Violència i l’assetjament Escolar. Aquesta, és una jornada de recent creació decidida per la  la Conferència General de la UNESCO, que enguany es centra en el ciberassetjament i altres formes de violència en línia. Recuperem informacions que hem publicat recentment sobre aquest tema.

Óscar Cortijo, vicedagà del COPCV, és expert en la matèria i incideix en la necessitat d’implementar protocols que detecten l’assetjament des de les primeres fases per previndre-ho. Sabem que el bullying “atempta contra els drets fonamentals i la dignitat de la infància; és un procés amb diferents fases, que hi ha una intencionalitat de provocar mal o aconseguir una finalitat; que existeix una relació asimètrica entre víctima i assetjador o grup assetjador”.

Cortijo assenyala que “el 90% és violència psicològica front el 10% física". De fet, que un xiquet, xiqueta o el grup li done de costat a un altre com si fora invisible, és una forma de violència que pot afectar molt emocional i psicològicament al menor que el pateix.

Com a expert, també remarca que s’ha de treballar amb la figura de l’assetjador: "és important que no queden impunes els seus actes” i que siguen conscients del mal que provoquen. A més, per previndre els casos de bullying, s'ha de treballar globalment, incloent a tota la comunitat educativa, sensibilitzant, informant i formant partint d'una premissa clau com és la de tindre tolerància zero cap a qualsevol forma de violència. 

 

 

Si voleu saber més sobre el tema, a continuació us facilitem notícies relacionades

El COPCV participa en la Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts Valencianes.

GUÍA: La opinión de los estudiantes. III Informe de prevención del acoso escolar en centros educativos en tiempos de pandemia 2020 y 2021

GUÍA: Prevención de la violencia en la escuela: manual práctico (OMS)

“El acoso a través de las nuevas tecnologías se está incrementando exponencialmente y con una mayor virulencia”.



Noticias relacionadas

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 23/01/2024
Cuento para abordar el acoso escolar desde el contexto familiar

A través de este instrumento lúdico se pretende promover un entorno afectivo y de comunicación cálida y positiva que fortalezca el vínculo con los hijos e hijas y favorezca el diálogo en torno a esta problemática, ya sea de forma preventiva o para abordarlo si ya se ha producido.
Leer

  • 30/03/2023
GUÍA: Mujeres jóvenes y acoso en redes sociales.

Ministerio de Igualdad, 2022.
Leer