Publiquem, junt amb l'Ajuntament de Castelló, la guia ‘Joves i salut psicològica en temps de covid’

El document ofereix claus per a afrontar les repercussions psicològiques negatives del confinament i la pandèmia.

L'Ajuntament de Castelló, a través de la regidoria de Joventut, i el Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana (COPCV) hem elaborat la guia ‘Joves i salut psicològica en temps de covid’, un document que naix amb l'objectiu de ser una eina per a afrontar alguns dels processos psicològics i emocions que estan experimentant les persones joves després del confinament i durant la pandèmia. El regidor de Joventut, Jorge Ribes, i la psicòloga, Eva Ferrando, han presentat aquest dilluns, 27 de desembre, el document dirigit tant a joves com als i les professionals que treballen amb ells.


Ribes ha explicat que aquesta guia “és el resultat d'un projecte de col·laboració entre totes dues entitats i va nàixer de la necessitat d'atendre i cuidar la salut mental de les persones joves”. Ribes ha explicat que aquest treball recull els aspectes més rellevants de les jornades desenvolupades en els mesos d'octubre i novembre, i durant les quals es van dur a terme xarrades i tallers pràctics impartits per professionals de la Psicologia per a formar i informar tant als qui treballen en aquest sector de la població com a les persones joves.


En aquestes jornades es van abordar conceptes com el duel, la resiliència, la inclinació, la necessitat de relacionar-nos com a éssers socials que som, o l'esport com a espai en el qual fomentar valors, relacions entre iguals i autonomia personal, així com les addiccions en joves. Unes xarrades i tallers en les quals es va posar l'accent en la importància de reconéixer les emocions i saber gestionar-les tenint com a objectiu el benestar psicològic. “Quan ens referim a la joventut, cal tindre en compte que es troben en una etapa de desenvolupament complexa en la qual s'estan produint canvis en la seua identitat, en la seua sexualitat, en la seua autonomia i en els estudis; són especialment vulnerables i per això necessiten major atenció, contacte social i emocional, necessitats que s'han vist truncades a causa de la pandèmia”, ha comentat la psicòloga, Eva Ferrando, durant la presentació. Qui ha destacat que a través d'aquest document s'aborden qüestions com el duel, les emocions o les addiccions. “Quan parlem de duel no és només la pèrdua d'una persona, també és la pèrdua d'un aspecte que puga ser important com, per exemple, la pèrdua de les relacions socials”, ha indicat.


Davant les restriccions, tal com exposen diversos estudis realitzats, les persones joves i adolescents han sentit ansietat, símptomes depressius, estan decebuts amb el context, bloquejats emocionalment o irritats. “Aquest document busca donar les claus per a afrontar les repercussions psicològiques negatives derivades de la pandèmia i de situacions de confinament”, ha explicat la psicòloga vocal de la Junta de la COPCV, Mari Carmen Molés. La guia ha sigut confeccionada per professionals de la Psicologia experts en cadascun dels aspectes tractats (el duel, la resiliència, les emocions i les relacions, entre altres aspectes).


Per finalitzar, la regidoria de Joventut i el COPCV han manifestat la intenció de continuar treballant junts en benefici de la salut psicològica de les persones joves. “Esperem que aquesta siga la primera acció de moltes altres”, ha comentat Jorge Ribes, qui ha explicat que el consistori distribuirà aquesta Guia a instituts de la ciutat, a l'IVAJ i diferents entitats. El document, a més, estarà disponible en la web de l'Ajuntament.

 

Galería de fotosNoticias relacionadas

  • 23/02/2024
El COP expone una batería de propuestas para mejorar la salud mental en el Congreso

La organización colegial aplaude la recién creada Subcomisión de salud mental.
Leer

  • 09/02/2024
La Sede de Castellón del COPCV permanecerá cerrada

La Seu de Castellò del COPCV romandrà tancada.
Leer

  • 09/02/2024
Celebrem l'acte d'acolliment als nous col·legiats i col·legiades en el COPCV-Castelló

L'acte d'acollida col·legiat celebrat el huit de febrer, ha servit per a que els nous companys i companyes coneguen els membres de la Junta de Govern, les funcions i serveis del COPCV així com l'estat actual de la professió i les seues àrees. José Antonio Luengo, psicòleg educatiu, ha impartit la conferència ‘El moment actual de la Psicologia’.
Leer

  • 07/02/2024
'Trabajaré para que la patología mental sea enfermedad laboral en el SNS'

Belén González, directora del Comisionado de Salud Mental, pide revertir la dinámica hospitalocéntrica de esta patología.
Leer

  • 05/02/2024
Acte d'acolliment col·legial COPCV-Castelló i conferència: 'El moment actual de la Psicologia'

José Antonio Luengo, president del COP de Madrid, realitzarà aquesta conferència el 8 de febrer en la seu del COPCV de Castelló.
Leer

  • 26/01/2024
La mitad de las personas desarrollará un trastorno mental

Esta es una de las conclusiones de un estudio con datos obtenidos de 29 países, liderado por investigadores de la Universidad de Queensland y la Escuela de Medicina de Harvard.
Leer