La incorporació de psicòlegs en AP o formació emocional en l'àmbit educatiu, són algunes de les conclusions de la Convenció Ciutadana

El COPCV es mostra satisfet davant les recomanacions extretes d'este procés deliberatiu esperant que l'autoritat competent prenga nota i les incorpore dins el futur Pla Valencià de Salut Mental.

La Convenció Ciutadana impulsada per la Generalitat per extraure idees a tindre en compte a l’hora de dissenyar el Pla Valencià de Salut Mental, ha arribat al seu fi. S’han realitzat quatre sessions de treball entre el cinc de març i el dos d’abril. A totes elles, han assistit Vicenta Esteve, secretària de la Junta de Govern del COPCV, i Francisco Conesa, assessor de la Junta.

Des del Comissionat de Salut Mental s’ha transmet que “l'educació, la prevenció, el rigor científic i l'optimització dels recursos són els principis i criteris que sustenten les recomanacions del futur Pla valencià d'acció per a la salut mental, drogodependències i conductes addictives”. Este mateix organisme conclou que les persones seleccionades per participar en este procés deliberatiu han assenyalat els següents punts com les principals recomanacions:

  • Que la Conselleria de Sanitat realitze un estudi sobre la situació actual dels problemes de salut mental, drogodependències i conductes addictives i sobre els recursos disponibles per a la prevenció i atenció en cada àrea de salut.
  • Realització de campanyes d'informació i sensibilització en mitjans de comunicació per a donar a conèixer els recursos disponibles.
  • Implementar en l'àmbit educatiu programes formatius impartits per professionals per a ensenyar a gestionar les emocions com a ferramenta per a previndre i gestionar les malalties mentals.
  • Formar els professionals d'atenció primària per a la identificació i el tractament dels trastorns conductuals així com dotar de més recursos i d'un psicòleg clínic els centres.

Estes recomacions seran avaluades tècnicament per tal de redactar el Pla d’Acció de salut mental de la Comunitat.

Des del COPCV ens congratulem de que la ciutadania siga conscient d’estes necessitats i de que les qualifique com a prioritàries. Arribats a este punt, esperem que el Pla Valencià de Salut Mental, les tinga en compte i les implemente ja que estes conclusions no són vinculats. Per la nostra banda, com a corporació col·legial, ens hem posat a disposició de l’administració per a tots aquells assumptes que necessite.

   

Rafael Tabarés, comissionat per a la Salut Mental en l'última sessió de la convenció (Foto esq). Inmaculada Íñiguez, presidenta COTOCV i Vicenta Esteve, en la convenció (d'esq. a drta).

Informació relacionada: 

La Convenció ciutadana sobre salut mental ha conclòs aquest dissabte a València, després de recórrer les tres províncies del territori valencià (Nota del comissionat)

El COPCV se muestra satisfecho ante este proyecto esperando que se haga con coherencia y que se destinen los recursos necesarios



Noticias relacionadas

  • 21/03/2024
GUÍA “Cambiando palabras, transformando realidades”. Guía para comunicar sobre mujer y salud mental

Asociación alavesa de familiares y personas con enfermedad mental, 2023, 14 p.
Leer

  • 08/03/2024
Impacto del estigma y la discriminación en personas con problemas de salud mental

Según un un estudio publicado en la revista eClinical Medicine de The Lancet.
Leer

  • 06/03/2024
El Grupo Popular pregunta al Gobierno sobre el déficit de psicólogos en el SNS

Ambas preguntas por escrito surgen con motivo de la reunión mantenida entre la ministra de Sanidad, Mónica García, y el Consejo General de la Psicología.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
El COP expone una batería de propuestas para mejorar la salud mental en el Congreso

La organización colegial aplaude la recién creada Subcomisión de salud mental.
Leer