Dia Mundial del Benestar Mental per a Adolescents, 2 de març

L'adolescència és una etapa de canvis que transita de la infància a l'edat adulta. La comunicació i el suport dels grups de referència és fonamental per al benestar juvenil i adult.

Hui, 2 de març se celebra el Dia Mundial del Benestar Mental per a Adolescents. L'efemèride va ser creada en el 2020 per la iniciativa de The Hollister Confidence Project, amb l'objectiu de sensibilitzar a la població jove sobre els problemes de salut mental que afronten.

Des del COPCV volem aprofitar aquest dia per matisar el concepte de benestar ja que no experimentar-lo, no és sinònim de tindre un trastorn o malaltia mental. És necessari donar-li la importància que cal a la salut mental dels joves però no patologitzar símptomes que poden ser pròpis de l’etapa evolutiva en la qual es troben.

Fent referencia a diversos autors experts en la matèria, podem definir l’adolescència com el “període biopsicosocial entre els 10 i 20 anys, aproximadament. És una etapa en la qual tenen lloc importants modificacions corporals, així com d'adaptació a noves estructures psicològiques i ambientals que condueixen de la infància a l'adultesa”.

En esta etapa, busquen la seua pròpia identitat i independència alhora que la pertinència grupal entre iguals. Es troben en un camí de canvis i és habitual que tinguen contradiccions en les manifestacions de la seua conducta així com fluctuacions en l'estat anímic.

La família, el grup d’amistats i el sistema educatiu són els seus agents socials principals. Si ben és cert, com apunta la vicedegana i psicòloga educativa, Andrea Ollero, els adolescents es distancien de la família buscant independència, i es centren en el grup d’iguals. No obstant, la funció de la família continua sent importantíssima. Malgrat que la comunicació pot vores ressentida, és clau que en este procés de modificacions: “sempre s’ha de mantindre la comunicació, el suport i, sobre tot, realitzar un acompanyament des del respecte”.

 



Noticias relacionadas

  • 09/05/2025
VÍDEO Conferencia: ‘Los trastornos del neurodesarrollo: el impacto en la familia del diagnóstico’

VÍDEO Conferencia: ‘Los trastornos del neurodesarrollo: el impacto en la familia del diagnóstico’.
Leer

  • 02/05/2025
Dia Mundial Contra l'Assetjament Escolar (2 de maig)

Entrevista a Andrea Ollero, vicedegana del COPCV i psicòloga educativa: 'El paper dels psicòlegs i psicòlogues educatives dins dels centres escolars és fonamental per treballar amb l’equip directiu i professorat amb la identificació de relacions socials desequilibrades entre l’alumnat'
Leer

  • 29/04/2025
Conferencia: 'Los trastornos del neurodesarrollo: el impacto en la familia del diagnóstico'

El 6 de mayo, Ainhoa Aguado, técnico en Atención Temprana, realizará esta charla formativa en la Plataforma de Formación Online del COPCV. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 24/04/2025
GUÍA: Fichas de buenas prácticas para la atención a problemas de salud mental en Educación Secundaria.

Desarrollado por la Universidad de Navarra en colaboración con la Universidad Internacional de La Rioja UNIR- ITEI.
Leer

  • 23/04/2025
Psicólogos educativos en centros escolares: una necesidad señalada por niños, adolescentes, padres y educadores

Los niños/as, los adolescentes y las familias valoran muy positivamente la figura del/de la psicólogo/a, destacando las dificultades de acceso a esta ayuda profesional debido a los costes, los tiempos de espera y el estigma social.
Leer

  • 17/04/2025
GUÍA: Fichas de buenas prácticas para la atención a problemas de salud mental en Educación Primaria

Desarrollado por la Universidad de Navarra en colaboración con la Universidad Internacional de La Rioja UNIR- ITEI.
Leer