Dia Mundial del Benestar Mental per a Adolescents, 2 de març

L'adolescència és una etapa de canvis que transita de la infància a l'edat adulta. La comunicació i el suport dels grups de referència és fonamental per al benestar juvenil i adult.

Hui, 2 de març se celebra el Dia Mundial del Benestar Mental per a Adolescents. L'efemèride va ser creada en el 2020 per la iniciativa de The Hollister Confidence Project, amb l'objectiu de sensibilitzar a la població jove sobre els problemes de salut mental que afronten.

Des del COPCV volem aprofitar aquest dia per matisar el concepte de benestar ja que no experimentar-lo, no és sinònim de tindre un trastorn o malaltia mental. És necessari donar-li la importància que cal a la salut mental dels joves però no patologitzar símptomes que poden ser pròpis de l’etapa evolutiva en la qual es troben.

Fent referencia a diversos autors experts en la matèria, podem definir l’adolescència com el “període biopsicosocial entre els 10 i 20 anys, aproximadament. És una etapa en la qual tenen lloc importants modificacions corporals, així com d'adaptació a noves estructures psicològiques i ambientals que condueixen de la infància a l'adultesa”.

En esta etapa, busquen la seua pròpia identitat i independència alhora que la pertinència grupal entre iguals. Es troben en un camí de canvis i és habitual que tinguen contradiccions en les manifestacions de la seua conducta així com fluctuacions en l'estat anímic.

La família, el grup d’amistats i el sistema educatiu són els seus agents socials principals. Si ben és cert, com apunta la vicedegana i psicòloga educativa, Andrea Ollero, els adolescents es distancien de la família buscant independència, i es centren en el grup d’iguals. No obstant, la funció de la família continua sent importantíssima. Malgrat que la comunicació pot vores ressentida, és clau que en este procés de modificacions: “sempre s’ha de mantindre la comunicació, el suport i, sobre tot, realitzar un acompanyament des del respecte”.

 Noticias relacionadas

  • 06/03/2023
Colegios e institutos necesitan más psicólogos educativos al ser recursos especializados

Más jóvenes expresan malestar emocional y psicológico. Además, es una realidad que en los centros educativos hay un aumento de la diversidad del alumnado, todo ello hace imprescindible que se aumente el número de psicólogos y psicólogas educativas en los centros.
Leer

  • 27/02/2023
La salut mental i emocional dels joves requereix de professionals especialitzats

El COPCV manifesta la necessitat de que els problemes que s'estan donant en joves s'aborden en els seus contextos relacionals (escola i família) per professionals de psicologia educativa, i que l'Orientació Educativa estiga coberta per professionals amb les competència adaptades a l'àmbit on treballen.
Leer

  • 24/02/2023
Guia Atenció a víctimes adolescents de la violència de gènere en la parella i a les seues famílies

Guía Atención a víctimas adolescentes de la violencia de género en la pareja y a sus familias
Leer