Dia Internacional de la Dona, 8 de març

La prevenció i la sensibilització són determinants a l'hora d'aconseguir la igualtat real. Només educant en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.

l'u de març iniciarem un breu recorregut en xarxes donant a conèixer a través d'infografíes, el perfil d'algunes de les dones més importants de la disciplina psicològica: Margaret F. Washburn, Karen Horney, Leta S. Hollingworth, Mercedes Rodrigo, Anna Freud, Eleanor Maccoby y Brenda Milner. 

#DonesDeLaPsicologia

 

En aquests dies parlem sobre la igualtat real, les diferents bretxes que continuen afectant les dones i els mitjans per a superar-les. Tot això, emmarcat en un inici d'any tràgic, en el qual han sigut assassinades 9 dones, deixant a 13 xiquets, xiquetes i adolescents orfes. La prevenció i la sensibilització són determinants a l'hora d'aconseguir la igualtat real. Per això, aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, els col·legis professionals de Psicologia posem el focus en la implantació d'accions de prevenció dirigides a les generacions més joves, que permeten corregir les històriques desigualtats entre homes i dones.

És innegable que s'han produït poderosos avanços en matèria d'igualtat al nostre país, però el corrent transformador està frenant, quan no retrocedint. Segons dades de diferents estudis recents del Centre Reina Sofia d'Adolescència i Joventut, el percentatge d'homes joves (de 15 a 29 anys) que es consideren feministes ha disminuït des d'un 37,3% a un 32,8% entre 2019 i 2021. Un de cada cinc creu que la violència de gènere no existeix o que és un invent ideològic, i un de cada deu nega les desigualtats de gènere.

Així mateix, un de cada deu homes joves assegura que “ser un home de veritat” suposa que ha de tindre l'última paraula. És la mateixa proporció que viu la masculinitat d'una manera alineada amb les idees més masclistes que justifiquen l'ús de violència o la prostitució.

Aquestes mateixes investigacions assenyalen que la joventut que s'identifica amb la masculinitat hegemònica tradicional presenta pitjors indicadors de salut mental, manifesta menors nivells de felicitat i experimenta una major pressió social.

Molts joves es qüestionen aspectes de la masculinitat més tradicional, però es requereix d'accions específiques, professionals i transversals per a acompanyar-los en aquest procés. És imprescindible conscienciar sobre la realitat de les violències masclistes, les seues manifestacions i les seues conseqüències, una problemàtica greu que afecta també moltes adolescents. Perquè igual que parlem de la necessitat de desconstruir els prejudicis i estereotips masclistes, és necessari construir diferents models de relacionar-nos, combatre el negacionisme de la violència de gènere, fomentar actituds i conductes més respectuoses i lliures de violència.

En aquesta important tasca, la socialització en igualtat des de la infància permetrà acabar amb els rols, estereotips i prejudicis de gènere, construccions socials que sustenten la desigualtat i les seues repercussions.

A més de la família, un altre important agent socialitzador són els centres educatius. La coeducació, és a dir, l'educació en igualtat per a evitar les discriminacions o desigualtats per motiu de gènere és essencial per a desmuntar les bases de la desigualtat en el principal context en el qual es relacionen els xiquets, xiquetes i adolescents, les seues escoles, col·legis i instituts.

És necessari invertir en prevenció a través dels recursos i instruments d'educació i socialització amb la finalitat d'eliminar els comportaments i actituds sexistes en totes les etapes educatives. Des del COPCV i des del Consell, apostem pel psicòleg o la psicòloga educativa com la figura ideal per a desenvolupar aquesta tasca en els centres escolars, en el qual s'aborden aspectes com l'educació sexual i emocional, la igualtat, la prevenció i intervenció en violència de gènere, etc. Només educant en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.

1 archivo adjunto

DÍA INTERNACIONAL DE LA MUJER 2023.pdf [0,11 MB]Noticias relacionadas

  • 10/05/2023
Mantenemos una reunión con los y las profesionales que integran el Servicio ORIENTA Oficina Integral LGTBI Generalitat Valenciana

Desde el COPCV consideramos que la implantación de este servicio es un avance en la detección y reducción de consecuencias psicológicas, emocionales y relacionales en personas de este colectivo.
Leer

  • 03/05/2023
Manifest pel Dia de la Salut Mental Materna

Enguany, posem el focus en la violència obstètrica. Per evitar-la, és necessari atendre les mares adequadament però també als i les professionals que treballen amb elles, a més de promociona el treball d'especialistes en Psicologia Perinatal.
Leer

  • 08/03/2023
Assistim als actes del Dia Internacional de la Dona en Castelló

Mª Carmen Molés, vocal en funcions de la Junta de Govern, està present en la lectura del manifest de la subdelegació del Govern i en l’entrega del Premi Olimpia de l’Ajuntament de la capital de la Plana.
Leer

  • 06/03/2023
Colegios e institutos necesitan más psicólogos educativos al ser recursos especializados

Más jóvenes expresan malestar emocional y psicológico. Además, es una realidad que en los centros educativos hay un aumento de la diversidad del alumnado, todo ello hace imprescindible que se aumente el número de psicólogos y psicólogas educativas en los centros.
Leer

  • 17/02/2023
XVII Cursa de les Dones

Se celebrará el domingo 5 de marzo a las 11:00 en Castelló.
Leer

  • 29/11/2022
Andrea Ollero, vocal del COPCV, asiste a las Jornadas Nacionales de Psicología contra la Violencia de Género

Este año, el encuentro se ha centrado en la 'Infancia y adolescencia, las caras menos visibles de la violencia'.
Leer