Dia Internacional de la Dona, 8 de març

La prevenció i la sensibilització són determinants a l'hora d'aconseguir la igualtat real. Només educant en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.

L'u de març iniciarem un breu recorregut en xarxes donant a conèixer a través d'infografíes, el perfil d'algunes de les dones més importants de la disciplina psicològica: Margaret F. Washburn, Karen Horney, Leta S. Hollingworth, Mercedes Rodrigo, Anna Freud, Eleanor Maccoby y Brenda Milner. 

#DonesDeLaPsicologia

 

En aquests dies parlem sobre la igualtat real, les diferents bretxes que continuen afectant les dones i els mitjans per a superar-les. Tot això, emmarcat en un inici d'any tràgic, en el qual han sigut assassinades 9 dones, deixant a 13 xiquets, xiquetes i adolescents orfes. La prevenció i la sensibilització són determinants a l'hora d'aconseguir la igualtat real. Per això, aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, els col·legis professionals de Psicologia posem el focus en la implantació d'accions de prevenció dirigides a les generacions més joves, que permeten corregir les històriques desigualtats entre homes i dones.

És innegable que s'han produït poderosos avanços en matèria d'igualtat al nostre país, però el corrent transformador està frenant, quan no retrocedint. Segons dades de diferents estudis recents del Centre Reina Sofia d'Adolescència i Joventut, el percentatge d'homes joves (de 15 a 29 anys) que es consideren feministes ha disminuït des d'un 37,3% a un 32,8% entre 2019 i 2021. Un de cada cinc creu que la violència de gènere no existeix o que és un invent ideològic, i un de cada deu nega les desigualtats de gènere.

Així mateix, un de cada deu homes joves assegura que “ser un home de veritat” suposa que ha de tindre l'última paraula. És la mateixa proporció que viu la masculinitat d'una manera alineada amb les idees més masclistes que justifiquen l'ús de violència o la prostitució.

Aquestes mateixes investigacions assenyalen que la joventut que s'identifica amb la masculinitat hegemònica tradicional presenta pitjors indicadors de salut mental, manifesta menors nivells de felicitat i experimenta una major pressió social.

Molts joves es qüestionen aspectes de la masculinitat més tradicional, però es requereix d'accions específiques, professionals i transversals per a acompanyar-los en aquest procés. És imprescindible conscienciar sobre la realitat de les violències masclistes, les seues manifestacions i les seues conseqüències, una problemàtica greu que afecta també moltes adolescents. Perquè igual que parlem de la necessitat de desconstruir els prejudicis i estereotips masclistes, és necessari construir diferents models de relacionar-nos, combatre el negacionisme de la violència de gènere, fomentar actituds i conductes més respectuoses i lliures de violència.

En aquesta important tasca, la socialització en igualtat des de la infància permetrà acabar amb els rols, estereotips i prejudicis de gènere, construccions socials que sustenten la desigualtat i les seues repercussions.

A més de la família, un altre important agent socialitzador són els centres educatius. La coeducació, és a dir, l'educació en igualtat per a evitar les discriminacions o desigualtats per motiu de gènere és essencial per a desmuntar les bases de la desigualtat en el principal context en el qual es relacionen els xiquets, xiquetes i adolescents, les seues escoles, col·legis i instituts.

És necessari invertir en prevenció a través dels recursos i instruments d'educació i socialització amb la finalitat d'eliminar els comportaments i actituds sexistes en totes les etapes educatives. Des del COPCV i des del Consell, apostem pel psicòleg o la psicòloga educativa com la figura ideal per a desenvolupar aquesta tasca en els centres escolars, en el qual s'aborden aspectes com l'educació sexual i emocional, la igualtat, la prevenció i intervenció en violència de gènere, etc. Només educant en igualtat des de la infància aconseguirem superar el masclisme en la societat.

1 archivo adjunto

DÍA INTERNACIONAL DE LA MUJER 2023.pdf [0,11 MB]



Noticias relacionadas

  • 18/04/2024
Convocatoria IV Premios Igualdad

Convocados por el Ajuntament de València. Puedes inscribirte hasta el 26 de julio de 2024.
Leer

  • 09/04/2024
Convocatoria de Subvenciones para Proyectos que fomenten la Igualdad de las Personas LGTBI en su edición 2024

Convocada por la Sección de Inclusión Social y Convivencia del Área de Igualdad del Ayuntamiento de Valencia.
Leer

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer

  • 01/03/2024
Mª Carmen Molés, vicedecana 3ª del COPCV, participa en la mesa 'Construimos juntas'

La Diputación de Castellón ha organizado este encuentro para conmemorar el Día de la Mujer.
Leer

  • 28/02/2024
Acto 'Monólogos igualitarios'

Tendrá lugar el 15 de marzo en San Vicent del Raspeig a las 19:00h.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer