Sistema Públic Valencià de Serveis Socials - El Consell ha publicat la modificació parcial del Decret 27/2023

El COPCV va presentar propostes i al·legacions a aquest decret que regula la tipologia i el funcionament dels centres, els servicis i els programes de serveis socials, i la seua ordenació dins el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Continuarem atents a la seua evolució per tal de valorar els canvis que es van fent a aquest àmbit.

El Consell va obrir un període per tal de que entitats professionals o relacionades amb els serveis socials, poguerem fer propostes i al·legacions al Decret 27/2023 en el qual es regulen la tipologia i el funcionament dels centres, els servicis i els programes de serveis socials, i la seua ordenació dins de l'estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials [2024/3772].

Considerem positiva aquesta iniciativa de la Conselleria, d'obertura d'un període de participació i reflexió sobre el contingut actual del Decret 27/2023 per a procedir al seu aprofundiment i millora. La nostra corporació va presentar al·legacions en dos documents per tal de diferenciar i definir aquells canvis que considerem imprescindibles dins aquest àmbit tant en atenció primària com secundària. Vàrem fer menció als professionals de la psicologia especialitzats en envelliment i per tant a la seua figura dins els serveis d’atenció a persones majors, i als psicòlegs i les psicòlogues que desenvolupen el seu treball als centres ocupacionals.

Les nostres propostes, degudament justificades, fan referència entre d’altres aspectes, a la necessitat d’augmentar el nombre de professionals de la Psicologia en atenció primària i secundària per tal de donar la resposta òptima a la ciutadania. Tenim la confiança que seran tingudes en compte les propostes de canvi i avanç rebudes per part de tots els agents, persones professionals i actors del Sistema Valencià de Servicis Socials, es podrà construir un nou més complet, que perfeccione el Decret absolutament fonamental per a l'estructuració de nostres servicis socials, la garantia de protecció de drets d'usuaris i professionals i d'una atenció de qualitat centrada realment en la persona i les seues necessitats.

De moment, en el DOGGV s’ha publicat una modificació parcial del Decret 27/2023 (DECRET 51 /2024, de 29 d'abril, del Consell, pel qual es modifica el Decret 27/2023, de 10 de març) . Concretament, de les vint-i-tres “disposicions transitòries que determinen la regulació de les situacions jurídiques dels centres, servicis i programes, resultaran afectades tan sols sis: la primera, quarta, sèptima, novena, denovena i vint-i-tresena” per tal de “flexibilitzar els períodes d'adaptació dels centres, servicis i programes de servicis socials a les condicions establides en estos, per dificultat material del seu compliment, mantenint la vigència d'aquelles en les quals sí que resulta possible la seua realització”.

Des del Col·legi Oficial de Psicologia considerem positives aquests modificacions ja que els nous terminis faciliten el correcte desenvolupament i garanteix la plena aplicabilitat el que ratifica el compromís de la Conselleria per mantindré el decret  i no derogar-lo, reconeixent d’aquesta manera, el valor global del seua contingut.

Per la nostra banda, sempre hem considerat i defensat l'existència del Decret de Tipologies, reconeixent la seua necessitat i urgència, així com la conveniència del seu perfeccionament i ajust en allò concret. El seu ambiciós i extens contingut fan imprescindible, després d'un any llarg de la seua publicació, una reflexió que corregisca els errors i perfile qüestions que havien quedat obertes o incompletes.

És un assumpte que en preocupa i ocupa, estarem pendents de la seua evolució, esperant que el resultat s’ajuste a les necessitats de la ciutadania, dels nostre col·lectiu professional, i que ajude a consolidar la posada en valor dels servicis socials valencians.



Noticias relacionadas

  • 04/07/2025
El rol del profesional de la Psicología en los servicios sociales: desafíos estructurales y perspectivas de futuro

Una regulación clara del rol de los/as profesionales en los servicios sociales -incluidos los/as psicólogos-, es esencial para lograr intervenciones eficaces y coordinadas en el ámbito comunitario.
Leer

  • 25/06/2025
La compañera Carol Pino imparte el taller 'La Psicología de la Intervención Social en entornos de Servicios Sociales

Pino es especialista acreditada en psicología de la Intervención Social y asesora de esta área del COPCV. Durante la VII Convención del COP realizó este taller a través del cual repasó los últimos años de los SS valencianos, habló de la importancia de la multidisciplinariedad además de exponer como casos prácticos.
Leer

  • 11/06/2025
Mesa redonda: 'Derechos de las personas mayores, fomentar el buen trato'

Este encuentro, organizado por el COPCV con la colaboración de la FIDAP, se realizará el próximo 12 de junio en la Universidad Permanente de la Universidad de Alicante. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 23/05/2025
Cal potenciar la figura del professional de la Psicologia com a director de Serveis Socials dins el Sistema Valencià

Aquest és un dels objectius del 'Màster en formació permanent en direcció i gestió de centres de servicis i entitats socials' organitzat per la Facultat de Psicologia de València. Una formació que es va presentar ahir en el saló d'actes del COPCV dins la jornada titulada ‘Les funcions de direcció i gestió de centres i equips en el sistema públic valencià de servicis socials: reptes per a la psicologia’
Leer

  • 09/05/2025
Jornada: 'Las funciones de dirección y gestión de centros y equipos en el sistema público valenciano de servicios sociales: Retos para la Psicología'

Esta actividad, organizada por la Universitat de Valencia con la colaboración del COPCV, tendrá lugar el 22 de mayo de 18:30h a 20:30h. en la sede del Col·legi ubicada en la calle Alberique de Valencia. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 28/03/2025
Las palabras importan: El riesgo de una mala comunicación en tiempos de crisis

Este pasado miércoles, día 25 de marzo, la Unión Europea hacía pública la Estrategia de Preparación de la Unión para situaciones de crisis, una comunicación que, sin duda, ha desatado la preocupación y la alarma entre los ciudadanos y ciudadanas del entorno europeo.
Leer