La Psicologia compta amb les eines per mesurar de manera preventiva, els nivells d'assetjament escolar en les aules

Al voltant de 80 persones assisteixen a la conferència d'Óscar Cortijo, Vicedegà de la Junta de Govern del COPCV, en la qual ha donat a conèixer programes preventius de bullying. L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Castelló i el COPCV, ha estat presentat per Mar Lluch, Vicedegana 3ª, i el psicòleg J. Joaquin Bennasar com a representant del consistori.

El teatre del Raval de Castelló ha acollit la conferència d’Óscar Cortijo, Vicedegà del COPCV, ‘Com previndre l’assetjament escolar. La implantació de protocols anti-bullying en els centres escolars: una visió pràctica i aplicada’. L’acte, forma part de les diverses accions que l’Ajuntament amb la col·laboració del COPCV, ha posat en marxa dins la campanya de prevenció de l’assetjament escolar ‘Dóna la cara’.

Mar Lluch, Vicedegana 3ª del Col·legi, i Jose Joaquin Bennasar, anterior psicòleg de la UAI i representant en este acte del consistori, s'han encarregat de la presentació. “El COPCV creu fermament que el gran treball està en la prevenció i per este motiu, reiterem el nostre compromís en la campanya. Front a l’assetjament escolar, el COPCV dóna al acara”, ha afirmat Lluch durant la seua intervenció.

Pel que fa a Cortijo, ha iniciat la conferència afirmant que “l’única manera d'aturar l'espiral del maltractament i assetjament psicològic escolar és impedir que aquest procés es desencadeni. Això significa per als responsables educatius, han d’estar atents a les seues primeres manifestacions i detenir-lo d'arrel” perquè una vegada comença, ha dit, es produeixen danys psicològics afectant a l’autoestima, l’autoconcepte i el rendiment escolar.

   

El vicedegà ha subratllat que allò que no es mesura, no es pot gestionar i la Psicologia disposa de la tecnologia per a mesurar paràmetres sobre el bullying. Per este motiu, segons Cortijo, “és inadmissible que tenint tecnologia de medició psicològica i programes d’intervenció integral contrastats, no s’estiguen aplicant en els centres”. A este respecte, ha fet referència al programa AVE (Assetjament, Violència Escolar) que permet validar amb l’avaluació continuada i preventiva dels nivells d’assetjament en les aules, l’eficàcia de la intervenció.

Este programa de prevenció pretén generar les següents dinàmiques per eradicar el bullying als centres escolars:

- Implantar l'avaluació periòdica del fenomen de l'assetjament i la violència escolar.

- Identificar les conductes i els possibles  casos de violència i / o assetjament escolar i reaccionar amb rapidesa i contundència.

- Crear en els centres escolars una cultura d'atenció i rebuig a l'assetjament i la violència escolar i a les conductes socialment inacceptables. Afavorir la cultura de tolerància zero a l'assetjament i la violència escolar.

- Dotar als centres de les eines psicològiques necessàries per a l'anticipació i resposta primerenca a les conductes que generen els casos de violència o assetjament escolar.

- Establir un mapa de risc que determini el tipus d'actuacions preventives a les Aules.

 

Al voltant de 80 persones, implicades en l’educació, incloses mares i pares,  han assistit a este acte organitzat per l'Ajuntament de Castelló i el COPCV. 

 

Informació relacionada: 

- El COPCV i l’Ajuntament de Castelló organitzen la conferència ‘Prevenció i intervenció de l'assetjament i la violència escolar en centres educatius'

- El COPCV assessora a l'Ajuntament de Castelló en la campanya antibullying #Dónalacara

 

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 22/03/2024
Conferencia de presentación del Programa TEI: prevención de la violencia, acoso y ciberacoso

Sus coordinadores han presentado en Valencia, este programa que implica a la comunidad educativa dándole un lugar protagonista al alumnado.
Leer

  • 25/10/2022
Psicología ve 'intrusismo' en la figura 'antibullying' creada por Educación

Ante el aumento de casos de bullying en los colegios, el ministerio de Educación ha creado la figura del coordinador de bienestar, quien se encargará de la prevención y protección de los niños y adolescentes en los centros educativos.
Leer

  • 29/06/2022
Visitamos la I Feria de Psicología Aragonesa y conocemos el trabajo de la Asociación Motorista P.I.C.A. Protección a la Infancia Contra el Abuso

Entrevistamos a su presidente nacional quién nos cuenta cómo surge esta entidad, sus objetivos y en qué situaciones desarrollan su labor.
Leer

  • 13/05/2022
El COPCV participa en la Comissió especial d'estudi de l’assetjament escolar de les Corts Valencianes

En esta 10ª sessió, és Andrea Ollero, vocal de l'Àrea de Psicologia Educativa, qui ha participat. Ha incidit en la necessària presència de psicòlegs i psicòlogues educatives en els centres escolars i ha donat algunes claus per tal d'identificar, previndre i intervindre en dinàmiques relacionals inadequades.
Leer

  • 21/04/2022
Jornada sobre “Bullying y Discapacidad en la Escuela”

Se celebrará el 27 de abril en formato online.
Leer

  • 04/11/2021
Dia Internacional contra la violència i l'assetjament escolar, 4 de noviembre

Enguany es centra en el ciberassetjament i altres formes de violència en línia.
Leer