La Jornada de Psicologia, Educació i Municipi constata la important tasca del psicòleg/a dels GGMM

Desenes de professionals es reuneixen en esta XII edició que ha servit per posar en comú coneixements, experiències en esta àrea.


El Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana és conscient de la importància de l’Educació i de la figura del professional de la Psicologia en esta àrea, és per això que des de fa anys, organitzem la Jornada de Psicologia Educativa. Una cita fortament consolidada com demostra la celebració d’esta XII edició centrada en les ‘Aportacions de la Psicologia educativa i comunitària. Educació Inclusiva i igualtat d’oportunitats’ i que enguany s’ha coorganitzat amb l’Ajuntament de paiporta.

El divendres 18 de maig, desenes de professional s’han reunit en l’Auditori de Paiporta per compartir experiències i programes actuals orientats a facilitar la inclusió i la igualtat, per parlar sobre la coordinació entre servei i debatre sobre la nova normativa. Francisco Santolaya, Degà de la Junta de Govern del COPCV; Isabel Martín, Alcaldessa Ajuntament de Paiporta; i Victoria Gonzalez, Psicologa Municipal del Gabinet Municipal de Paiporta, han inaugurat esta l'esdeveniment. El Degà ha agraït la coordinació que s’ha establit entre l'Ajuntament de Paiporta, la Diputació i el Col·legi a l’hora d’organitzar este encontre i ha mostrat l’interés del COPCV en seguir realitzant-lo degut a la importància que te fer un “intercanvi d’experiències i coneixements per tal d'aprendre i millorar l'atenció que presten el Gabinets Municipals”. Per la seua banda, l’alcaldessa ha afirmat que la tasca dels psicòlegs i psicòlogues en els GGMM “és fonamental per al bon funcionament de la convivència, per a teixir complicitats entre les persones i en definitiva, pel benestar comú de hui i, sobre tot, el de demà”, donat que el treball està basat en la infància, l'adolescència i la joventut. “A major atenció als serveis que presteu, millor convivència, més benestar, més protecció i més justícia social”, ha resumit.

 

Ana Belén García, psicòloga del Gabinet Psicopedagògic Municipal de Paiporta, ha coordinar la primera taula redona ‘la intervenció comunitària i psicològica com a tasca preventiva’ en la qual han participat:

➢ 'L’oferta socioeducativa en l’escola com factor compensador de les dificultats'.

A càrrec d’Amparo Ibáñez i Pilar Royo, tècniques del Gabinet Psicopedagògic Municipal de l’Ajuntament de Burjassot, han parlat sobre el Catàleg que la ciutat, en col·laboració a altres organitzacions, elabora per donar a conèixer l’Oferta Socioeducativa Municipal tenint en compte les necessitats de “persones a partir dels 16 anys fins als 90" ha dit  Ibañez. Les dues tècniques s’ha mostrat a especialment interessades en fomentar el treball interpartamental: "volem treballar en que tracte les qüestiones educatives d'una forma global ja que l'educació depèn de tota la comunitat educativa".

➢ 'La Quarta Pota. Una nova concepció de l’acció comunitària'.

A càrrec de Cònsol Barberà i Guillem, Cap de secció d’acció comunitària de la Direcció Terrritorial de València, qui ha donat a conèixer com entenen actualment els Serveis Socials afirmant que “no son recursos limitats a una determinada població (exclusió, menors dependents) sinó que estan al nostre abast i al nostre voltant com a facilitadors del nostres dia a dia". Amb este nou model ha dit, “passem de la caritat a la assitència, i de l'assistència als serveis social per atendre a les necesitats municipals".

➢ 'Educació sexual, perspectiva de gènere i diversitat'.

A càrrec de Chelo Claramunt, sexòloga i psicòloga educativa de Gabinet Psicotècnic Municipal de l'Ajuntament de Torrent. Claramunt ha presentat l’estudi exploratori sobre les diferències de gènere en coneixements i actituds adolescents davant la diversitat sexual. Aquesta investigació permet acostar-se a una actualització sobre esta temàtica. A més, presenta un panorama sobre quines són les seues idees prèvies en temes sexuals i les seues vivències sobre la diversitat sexual. "Tot açò, - ha dit la companya - suposa un punt de partida per a adequar les intervencions educatives i preventives en salut sexual". De l'estudi es conclou per exemple, que l'educació afectivosexual encara no està suficientment generalitzada, que s'ha de donar visibilitat a la diversitat sexual i que s'han de desmuntar esteriotips i prejudicis. "Queda un llarg camí per fer", ha conclós la Claramunt, alhora que ha demanat la col·laboració de tota la comunitat educativa per recórrer-ho.  

➢ 'Necessitats educatives de l’alumnat amb TEA'.

A càrrec de Juan Vicente Blázquez, psicòleg del GPM de Mislata, Professor associat del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la Universitat de València, ha assegurat que és necessari arribar a un consens entre les accions de l'administració, els mestres i orientadors per tal de que les famílies confien 100% en el treball que es realitza.

      

Participants de la taula redona  ‘la intervenció comunitària i psicològica com a tasca preventiva

 

Després d’una pausa, Manuel Peretó, Vicesecretari de la Junta de Govern del COPCV ha presentat al Catedràtic en Psicologia Evolutiva i de l’educació en la Universitat d’Almeria, Jesús de la Fuente, qui ha impartir la ponència ‘Com integrar la investigació i la innovació psicoeducativa, per una pràctica professional de qualitat’. A este respecte ha assegurat que "fer investigació implica directament una millora de la qualitat educativa i els psicòlegs, hem de ser agents de motor de la investigació. Les investigacions més recents ens diuen que s’ha de treballar la metacognició".

Jesús de la Fuente junt a Manuel Peretó

 

Per la vesprada s’ha celebrat la segona taula redona de la Jornada ‘Necessitats educatives i salut mental infanto-juvenil’ que ha estat coordinada per Victoria González, psicòloga del Gabinet Municipal de Paiporta.

Lorena Blasco, psicòloga clínica de la USMIA de Sueca; Miquel Tomás, neuropediatra Hospital de la FE han mencionat durante les seues intervencions del perill que comporta tindre serveis saturats. Andrea Ollero Muñoz, psicòloga educativa i Vocal Junta de Govern del COPCV ha repassat les contradiccions i els diversos models d’informe psicopedagògic i de valoració de les NEE. La Vocal ha afegit que “si les USMIA (Unitat de Salut Mental Infantil y Adolescent) es fan càrrec dels problemes d’aprenentatge, no podran atendre correctament els problemes se salut mental que son importants”. 

    

Participants de la segona taula redona ‘Necessitats educatives i salut mental infanto-juvenil’ i J.Mª Peiró impartint la seua conferència 'La mirada en els processos de la coordinació interserveis' (d'esq. a dreta)

 

L’ultima ponència d’esta trobada professional ‘La mirada en els processos de la coordinació interserveis’ ha estat impartida pel professor José Mª Peiró, Catedràtic de Psicologia Social i de les Organitzacions de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València. En la seua intervenció ha reflexionat sobre la tasca dels i les psicòlogues educatives i com treballar en equips coordinats. A més, ha assenyalat que si fa uns anys es considerava una competència saber trobar informació, ara ser competent és identificar quina és la bona entre tanta informació que tenim a l'abast. Carles Vendrell, psicòleg Municipal de l’ajuntament de Sueca, ha sigut l’encarregat de presentar a Peiró recordant que va ser un dels iniciadors de la xarxa de gabinets municipals amb la creació del de Torrent. 

Andrea Ollero, Vocal del COPCV; Antoni Torreño, Regidor d’Educació de Paiporta; Amparo Villalba, Coordinadora d’Educació de l’Ajuntament de Paiporta han realitzat la cloenda d’este acte donat les gràcies a les persones participants, als assistents i congratulant-se de l’èxit de convocatòria.  

 

Informació relacionada: 

El COPCV acudeix a la presentació de la campanya de Serveis Socials la 'QUARTA POTA'

Entrevista a J. de la Fuente: Internet y los recursos tecnológicos son un importante ámbito de intervención psicológica preventiva

Adjuntem documentació aportada pel Catedràtic en Psicologia Evolutiva i de l’educació en la Universitat d’Almeria, Jesús de la Fuente.

 

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 15/03/2024
II Ciclo de Conferencias de psicología del trabajo, las organizaciones y los recursos humanos: 'Nuevos ámbitos de crecimiento y desarrollo PTORH'

Este ciclo formativo está compuesto por cuatro conferencias que se realizarán en modalidad presencial y streaming. Tiene previsto su inicio el 18 de abril. Abierto el plazo de inscripción.
Leer

  • 15/03/2024
VIII Jornadas de Emociones y Bienestar

Organizadas por la Sociedad Española para el Estudio de la Ansiedad y el Estrés -SEAS para el día 22 de marzo en Madrid.
Leer

  • 14/03/2024
V Ciclo de Conferencias de Psicología Coaching

Esta actividad formativa, compuesta por cuatro conferencias en modalidad presencial y streaming, comienza el 11 de abril. Consulta las temáticas que se tratarán. Abierto el plazo de inscripción.
Leer

  • 12/03/2024
Jornada Autónomos y Jubilación. Invierte en ti.

Invierte en ti son un conjunto de jornadas divulgativas organizadas entre Banco Santander y ATA en las que resuelven dudas de los autónomos y emprendedores.
Leer

  • 08/03/2024
VÍDEO- II Jornadas del Día de la Mujer y la Niña en la Ciencia

En este encuentro profesional, las investigadoras han dado a conocer sus trabajos y las diferencias y similitudes sexuales de los sujetos estudiados.
Leer