Manifest pel Dia de la Salut Mental Materna

Enguany, posem el focus en la violència obstètrica. Per evitar-la, és necessari atendre les mares adequadament però també als i les professionals que treballen amb elles, a més de promociona el treball d'especialistes en Psicologia Perinatal.

En aquest dia de la Salut Mental Materna, el Col·legi Oficial de la Psicologia de la Comunitat Valenciana es suma al comunicat del Consell General de la Psicologia redactat per la Subdivisió de Psicologia Infantojuvenil i Perinatal, a través del qual es posa en valor la importància de donar visibilitat a una mena de violència que es pateix en l'àmbit obstètric, i que no ocorre de forma aïllada en el món, ni al nostre país.

Amb el propòsit de sensibilitzar a la població sobre la importància de previndre, detectar i oferir tractament als problemes de salut mental que poden aparèixer durant l'embaràs, el part i el postpart, se celebra hui, 3 de maig, el dia de la Salut Mental Materna.

Amb motiu de la commemoració d'aquesta data, i després de conéixer que, el mes de març passat, el Comité per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona de l'ONU (CEDAW), va reprovar per tercera vegada a Espanya per considerar a l'Estat responsable d'exercir violència obstètrica contra una dona a la qual se li va practicar una cesària en contra de la seua voluntat.  des del Consell General de la Psicologia i la seua divisió de Psicologia Infantojuvenil i Perinatal, volem conscienciar sobre la importància d'erradicar aquest tipus de violència i d'atendre les conseqüències psicològiques que puguen derivar-se d'aquesta mena de violència contra les dones.

La violència obstètrica ha sigut definida per l'Organització Mundial de la Salut (OMS, 2014) com aquella violència que “pateixen les dones durant l'embaràs o el part en rebre un maltractament físic, humiliació i abús verbal, o procediments mèdics coercitius o no consentits”, incloent-hi “la no obtenció d'un consentiment informat, la negativa a administrar medicaments per al dolor, un descuit de l'atenció o violacions greus de la intimitat”.

Es tracta d'una violència exercida per alguns/as professionals de la salut sexual i reproductiva (embaràs, part, fertilitat, interrupcions de l'embaràs o altres), que pot tindre greus conseqüències psicològiques i físiques tant per a la dona, com per a la família, parella i fills. Diferents estudis realitzats sobre el part traumàtic assenyalen que moltes de les dones que van participar en aquests estudis refereixen haver rebut un tracte inadequat, irrespectuós, autoritari i paternalista i no haver comptat amb informació sobre el procés (Allen, 1998; Creedy, 2000; Soel et al. 2003). En el mateix sentit, l'Observatori de Violència Obstètrica (2021) recull que entorn d'un 40% de dones ha patit aquest tipus de violència, que un 44,4% considera que va ser sotmesa a procediments innecessaris o dolorosos i que, entre aquestes últimes, el 83,4% no havia acceptat aqueixes pràctiques mitjançant un consentiment informat.

Les conseqüències psicològiques que s'han relacionat amb la violència obstètrica en les dones inclouen l'aparició de respostes traumàtiques, símptomes i problemes relacionats amb ansietat, depressió, problemes sexuals i dificultats en la vinculació amb els seus bebés.

És, per tant, imperatiu garantir els mecanismes que previnguen la violència obstètrica, l'atenció als i les professionals que participen en els processos obstètrics i l'atenció psicològica a les dones i famílies que s'han vist exposades a qualsevol tipus de violència obstètrica.

1 archivo adjunto

Manifiesto - Día Salud Mental Materna.pdf [0,15 MB]



Noticias relacionadas

  • 03/01/2025
Encuentros en la Fundación - Mª Paz García Vera: 'Niños y adolescentes creciendo con el trauma: impacto en sus vidas y tratamientos de elección'

Webinar organizada por la FIDAP en colaboración con el COPCV y la Academia de Psicología de España. Tendrá lugar el día 30 de enero a las 19:00h.
Leer

  • 20/12/2024
GUÍA: Intervención Multidisciplinar para niños, niñas y adolescentes con Trauma Psicológico

Guía elaborada por el Grupo de Trabajo de Trauma y EMDR del Colegio Profesional de Psicología de Aragón en colaboración con grupos de trauma de otros COP, entre ellos, el de la Comunitat Valenciana (Publicada por el COPCV y la GVA 2021).
Leer

  • 19/12/2024
20º aniversario de la Ley de Violencia de Género - La atención psicológica es un derecho esencial para conseguir la recuperación de las víctimas

Es hora de avanzar en la dotación de recursos humanos y técnicos que aseguren una atención psicológica especializada, accesible y de calidad para todas las víctimas.
Leer

  • 29/11/2024
DANA - “Dado el alto impacto de lo ocurrido, es de esperar una incidencia significativa de estrés postraumático”

Paula Muiños, vocal de la Junta de Gobierno del COPCV, y Fran Moreno, coordinador del GT de Apego, Trauma y Disociación, explican las consecuencias emocionales de esta catástrofe, las señales que nos alertan que la persona está traumatizada y algunas recomendaciones para gestionar el impacto emocional.
Leer

  • 26/11/2024
Riesgo de suicidio por depresión perinatal: elevado y persistente

Un estudio ha confirmado la asociación entre la depresión perinatal y un riesgo elevado de comportamiento suicida, especialmente durante el primer año después del diagnóstico, pero persistiendo a lo largo de 18 años de seguimiento.
Leer

  • 25/11/2024
Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona , 25 de novembre

La violència de gènere, en qualsevol de les seues formes, vulnera la integritat i la salut mental de les víctimes
Leer