Dia Internacional Commemoratiu en Record de les Víctimes per Accidents D’aviació 2025
En este àmbit, la psicologia està amb les víctimes des de la prevenció, intervenció, investigació, assistència i suport.
Aquest 20 de febrer de 2025 és el quart any que se celebra el Dia Internacional Commemoratiu en Record de les Víctimes d'Accidents d'Aviació. Des del Consell de Psicologia d'Espanya, a través de l'àrea de la Psicologia del Trànsit i de la Seguretat, al qual pertany la Psicologia Aeronàutica i de l'Espai, volem secundar, visibilitzar i donar el nostre reconeixement i col·laboració a les associacions de víctimes d'accidents d'aviació.
El factor humà apareix com a principal variable decisiva en estos accidents, i a vegades element final d'una cadena d'errors en diferents estructures necessàries per a un vol segur, en l'ocurrència del 70%- 80% dels accidents d'aviació en el món. El factor humà en l'aviació, per tant, es refereix a la contribució de les persones, inclosos els pilots, tripulació de cabina, controladors de trànsit aeri, personal de manteniment i altres professionals, en la seguretat i el rendiment dels vols. Per això, constitueix una de les centrals prioritats en la investigació per a la millora de la seguretat aèria.
Segons l'últim informe anual de la CIAIAC (Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil), l'any 2023 van ocórrer 40 successos en territori espanyol relacionats amb investigacions subjectes al Reglament (UE) nº996/2010, dels quals 28 s'han classificat com a accidents i 12 com a incidents greus.
En els 28 accidents esmentats es van comptabilitzar un total de 3 víctimes mortals i 5 ferits greus. Pel que fa a les aeronaus *ULM, en els 24 accidents produïts, es van comptabilitzar un total de 8 víctimes mortals i 6 ferits greus. Es destaca que, de les 29 aeronaus involucrades en accidents enguany, el 83% realitzaven operacions d'aviació general i el 10% realitzava operacions d'aviació comercial.
D'altra banda, de les 20 aeronaus involucrades en incidents greus, el 45% realitzava operacions d'aviació comercial i el 55% realitzava operacions d'aviació general.
La Psicologia Aeronàutica i de l'Espai no sols abasta l'estudi dels processos psicològics i comportaments de pilots en la seua funció de manejar una aeronau i preservar la seguretat en vol, sinó també d'individus, grups i organitzacions que componen el sector aeronàutic. Orienta la seua atenció especialment cap a l'estudi dels aspectes que puguen donar lloc a un error humà a fi de previndre situacions que posen en risc la seguretat aèria i la subsegüent possibilitat d'ocurrència d'accident aeronàutic.
S'intenta comprendre i predir especialment quins comportaments contribuïxen a l'òptima execució del sistema i quins la degraden.
L'estudi sistèmic de l'error humà i la investigació d'accidents té el seu objectiu final en un millor acompliment dels sectors organitzacionals aeronàutics operadors. Possibilita l'adopció de normes i polítiques vinculades amb la seguretat aeroespacial de la pròpia estructura organitzacional i d'usuaris (Alonso, 2013).
En este àmbit queda emmarcada, també, l'actuació dels professionals de la Psicologia en general i de la Psicologia aeronàutica en particular, al que sumem la intervenció en aquelles actuacions relacionades amb l'assistència a les víctimes per accidents d'aviació civil.
La psicologia està amb les víctimes des de la prevenció, intervenció, investigació, assistència i suport.
Comunicado en castellano: DIA INTERNACIONAL CONMEMORATIVO EN RECUERDO DE LAS VICTIMAS POR ACCIDENTES DE AVIACION 2025