M. LLuch, Vicedegana 3ª del COPCV: 'La figura del psicòleg/a és especialment idònia per a actuar com a mediador/a'

El COPCV ha participat activament en la Setmana de la Mediació organitzada per la Generalitat Valenciana (14 al 18 de maig). Les companyes Elena Baixauli, Mª Carmen Jiménez i Elena Gómez, han estat en l'estand informatiu donant a conèixer el treball que realitzen en l’àmbit familiar, penal i empresarial.

El COPCV ha participat activament en la Setmana de la Mediació organitzada per la Generalitat Valenciana en les tres províncies. Concretament, el divendres 18 de maig en el Centre Cultural la Nau de València, les companyes Elena Baixauli, Carmen Jiménez i Elena Gómez estigueren en l’estand informant a totes aquelles persones interessades sobre el perfil del professional de la Psicologia i el treball que realitza com agent mediador en l’àmbit familiar, penal i empresarial.

En paraules de Mar Lluch, Vicedegana 3ª del COPCV i psicòloga jurídica, “la mediació és una via que possibilita a les persones que tenen un conflicte resoldre-ho entre elles per igual, de manera que la solució siga establida per elles i no imposada per una tercera. Es tracta d’un procés guiat per professionals amb coneixements en tècniques de comunicació, negociació i resolució de conflictes”, però s’ha d’anar més enllà ja que al estar implicades les persones, es precisa d’un expert en conducta, emocions, motivació, o habilitats socials, entre d’altres. I és ací, on “la figura del psicòleg/a és especialment idònia per a actuar com a mediador/a” assevera Lluch.

Atenent a este paper fonamental dels professionals de la Psicologia, el COPCV s'ha donat d'alta com a Entitat Mediadora, i disposem d'un registre de psicòlegs i psicòlogues mediadores/as, a disposició de qualsevol persona interessada.    

Per la seua banda, Elena Baixauli, especialitzada en Mediació Empresarial afirma que “la Mediació com a element extrajudicial és una bona ferramenta”. Permet augmentar el benestar psicològic i la satisfacció personal, millorant la salut de la plantilla, així com trobar solucions dins el context laboral, previndre la violència o assetjament laboral dins de les organitzacions.

Elena Gómez, psicóloga de la Unitat de Mediació de l’Audiència Provincial de Castelló (UMICAS) especialitzada en Mediació Familiar explica que treballen en famílies desestructurades, reestructurades, quan hi ha problemes entre alguns dels membres de la família, etc. I “davant situacions on les postures d’allò que desitgen les persones implicades, estan fortament marcades. Per això – continua- els i les psicòlogues que treballen com a mediadors/es familiars, ho fan partint des de les necessitats dels individus implicats, amb els seus propis mitjans, i guiant-los per tal d’aconseguir la millor solució possible”.

Carmen Jiménez, forma part del projecte pilot de mediació penal intrajudicial de València. La psicòloga, que treballa en l’àrea de la Mediació Penal recorda que “és un procés alternatiu a la resolució de conflictes en el qual després de la comissió d’un delicte, la part perjudicada pot ser escoltada i compensada. Aspectes que moltes vegades no s’aconsegueix amb el pronunciament d’una sentència davant els tribunals. La Mediació crea un espai de trobada entre la persona perjudicada i la possibilitat de reconèixer el mal fet per part de qui l’ha causat assumint la responsabilitat i posant-se en el lloc de la persona perjudicada”.

    

3 archivos adjuntos

Empresarial-def.pdf [0,00 MB]

Familiar-def.pdf [0,00 MB]

Penal-def.pdf [0,00 MB]



Noticias relacionadas

  • 03/07/2025
Es importante prevenir la exposición al tecnoestrés en el trabajo

Así lo afirma la Agencia Europea para la Seguridad y la Salud en el Trabajo (EU-OSHA, European Agency for Safety and Heatlh at Work).
Leer

  • 02/07/2025
Resolución de 10 de junio de 2025, de la Conselleria de Justicia y Administración Pública (DOGV Núm. 10135/20.06.2025)

Por la que se convocan para el ejercicio 2025 ayudas destinadas a compensar las actuaciones de la persona mediadora en las sesiones informativas y en los procedimientos de mediación intrajudicial realizadas en el ámbito de la Comunitat Valenciana
Leer

  • 25/06/2025
La compañera Carol Pino imparte el taller 'La Psicología de la Intervención Social en entornos de Servicios Sociales

Pino es especialista acreditada en psicología de la Intervención Social y asesora de esta área del COPCV. Durante la VII Convención del COP realizó este taller a través del cual repasó los últimos años de los SS valencianos, habló de la importancia de la multidisciplinariedad además de exponer como casos prácticos.
Leer

  • 24/06/2025
Los juzgados de familia infravaloran las consecuencias que la violencia de género tiene en las víctimas, tanto mujeres como niños y niñas

Se propone establecer la obligatoriedad del seguimiento psicológico y social de las medidas civiles adoptadas en los juzgados, con el fin de garantizar su idoneidad y ajustarlas en caso de detectar efectos negativos o nuevos riesgos.
Leer

  • 20/06/2025
ANULADO Taller de especialización en mediación motivacional: “Vencer resistencias a los encuentros de mediación”

Está previsto que comience el 4 de julio. Siguiendo la ley, los mediadores deben realizar formación continua sobre mediación al menos cada cinco años. Descuento por pronto pago hasta el 23 de junio incluido.
Leer

  • 11/06/2025
Mesa redonda: 'Derechos de las personas mayores, fomentar el buen trato'

Este encuentro, organizado por el COPCV con la colaboración de la FIDAP, se realizará el próximo 12 de junio en la Universidad Permanente de la Universidad de Alicante. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer