Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre
El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.
“La mirada de l'Alzheimer”
“No entenc res, hui no he eixit al jardí, tampoc he menjat amb els meus companys en la taula, ni hem realitzat activitats grupals, no ho entenc... no entenc per què porten guants i màscares serà per alguna cosa que he fet?... no ho entenc, no m'expliquen...”
Una persona amb malaltia d'Alzheimer presenta desorientació temporal, espacial i pèrdua de memòria, entre altres símptomes. És encara més dur si se li suma una situació excepcional com la del COVID-19que ha provocat que se substituïsquen aquells gestos que els fan estar connectats amb els altres (abraçades, carícies, somriures...) pel confinament, l'aïllament, la pèrdua de sensacions. Aquesta ha suposat un major xoc en aquells majors que pateixen símptomes de la malaltia d'Alzheimer. Una situació que per a les persones majors ha suposat traure'ls de la seua rutina, d'un lloc conegut i segur, perquè es mantinguen aïllats,sense relacions interpersonals.
Aquesta situació suposa incertesa, podent agreujar la seua simptomatologia: ansietat, deliris, al·lucinacions. Les carícies i abraçades es han transformat en crides i videotelefonades difícils de comprendre, sense ser capaces de captar com els seus familiars estaven dins d'aqueixos dispositius. Unes barreres que creaven major incertesa.
No entendre-ho que passa al seu al voltant, un problema invisible, un virus incomprensible fa que s'agreuge la seua sensació d'indefensió, la seua desorientació.
S'ha evidenciat, la necessitat de la labor del professional de la Psicologia, donant pautes a familiars i treballadors, sobre les demandes davant la confusió de com actuar davant les respostes, els comportaments o pensaments de les persones amb Alzheimer, fins i tot atendre situació és que podien portar a comportaments agressius i que coneixem com a símptomes psicològics (SPCD).
No podem oblidar als que obliden, en el nostre, hem de empatitzar, pensar com viuen aquesta situació les persones que presenten Alzheimer. Fer-nos partícips del dur que és mirar amb els seus ulls. Hem d’humanitzar-nos, explicar-los el que està passant, adaptant la informació perquè siga comprensible.
Seguint les recomanacions de l'OMS, el Consell General de la Psicologia remarca la necessitat cuidar la nostra salut mental, dotant de pautes clares i d'orientacions als cuidadors perquè puguen gestionar-les situacions d'ansietat o depressió derivades de la cura i que afecten la seua salut mental. Fem cas a les recomanacions de l'OMS (2020): per a afrontar la situació davant la COVID-19, és necessari promoure una cooperació mundial.
Des del Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment del COP, considerem imprescindible que es tinga en compte la tasca professional del psicòleg/a per a pal·liar els efectes que la COVID-19 està ocasionant en les persones amb Alzheimer així com dotar a familiars i cuidadors de ferramentes per actuar davant situacions d’incertesa o ansietat en la cura d'una persona amb Alzheimer. Per això, instem a les diferents administracions a que incloguen la figura del professional de la Psicologia en tots els àmbits en els quals s'atén persones que pateixen esta malaltia.