La salut mental i emocional dels joves requereix de professionals especialitzats

El COPCV manifesta la necessitat de que els problemes que s'estan donant en joves s'aborden en els seus contextos relacionals (escola i família) per professionals de psicologia educativa, i que l'Orientació Educativa estiga coberta per professionals amb les competència adaptades a l'àmbit on treballen.

Malauradament, els i les professionals de la Psicologia que treballen en infància i adolescència, siga quina siga l’àrea d’intervenció, constatem un augment de desequilibris emocionals així com problemes de salut mental. La prevenció, deuria de ser sempre, la primera opció. Per a poder treballar cap a aquest objectiu, fan falta recursos de molts tipus però en el COPCV incidim en la falta d’especialistes adequats.

Abordar un assumpte com el suïcidi en qualsevol edat, és complex ja que pot ser causat per diferents factors. Com a professionals sabem que el grup poblacional de joves, té unes característiques evolutives molt concretes que s’han de tindre en compte.

Una vegada es detecten problemes emocionals o conductes autolítiques, és necessari realitzar una intervenció integral i efectiva, així que, a més de la part clínica, que és importantíssima, s'ha de treballar en el context en el qual el/la jove passen el major temps i en els contextos de relació. És a dir, en els centres educatius i amb les famílies.

Els grups de classe i els col·legis funcionen com un sistema, i sobre aquest, cal intervindre per a identificar i previndre determinades dinàmiques en cas que siga necessari. I sempre fer-ho, amb els recursos especialitzats adequats a través de l'Orientació Educativa.

Referent a això, el Col·legi considera imprescindible que els centres educatius, tant d'infantil i primària com en els instituts, compten amb professionals de la Psicologia en el servei d'Orientació Educativa. Actualment, és un model docent de mestre de suport especialitzat però que no garanteix que siguen professionals d'aquesta disciplina.

Novament, posem l'accent en la prevenció i considerem necessari destacar que aquesta és una de les principals línies de treball que realitzen els Gabinets Psicopedagògics Municipals en els col·legis. A més, tal com el seu nom indica, són municipals i per tant de proximitat el que possibilita tindre un coneixement del context, així com que hi haja una interrelació entre centres escolars, comunitat educativa, i serveis municipals i comarcals.

Noticias relacionadas

  • 09/05/2025
Conferencia: Intervención en emergencias por crisis suicida

A cargo de Alfredo Pacheco. Salón de actos de la Facultad de Psicología y Logopedia, 12 de mayo de 2025 a las 16h.
Leer

  • 09/05/2025
VÍDEO Conferencia: ‘Los trastornos del neurodesarrollo: el impacto en la familia del diagnóstico’

VÍDEO Conferencia: ‘Los trastornos del neurodesarrollo: el impacto en la familia del diagnóstico’.
Leer

  • 06/05/2025
La OMS actualiza sus datos sobre suicidio

Cada año, más de 720.000 personas fallecen por suicidio y muchas más lo intentan. Todos los casos son tragedias para las familias, su entorno y todo el país, y dejan efectos duraderos para los allegados.
Leer

  • 02/05/2025
Dia Mundial Contra l'Assetjament Escolar (2 de maig)

Entrevista a Andrea Ollero, vicedegana del COPCV i psicòloga educativa: 'El paper dels psicòlegs i psicòlogues educatives dins dels centres escolars és fonamental per treballar amb l’equip directiu i professorat amb la identificació de relacions socials desequilibrades entre l’alumnat'
Leer

  • 02/05/2025
Curso: Protocolo unificado para el tratamiento transdiagnóstico de trastornos emocionales comórbidos con trastornos del espectro psicótico

La FIDAP organiza en colaboración con el COPCV esta actividad formativa la cual tiene previsto comenzar el 13 de junio. (Descuento por pronto pago hasta el 28 de mayo).
Leer