Declaració Institucional Dia Internacional de la Eliminació de la Violència Contra la Dona, 25 de novembre

'És molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les persones supervivents'.

Des de la professió de la Psicologia, resulta imprescindible abordar la greu crisi humanitària internacional que s'està produint i el seu innegable impacte psicològic en les persones que la viuen directament. Este 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, és obligat que mirem amb perspectiva de gènere conflictes tan greus en Palestina o Ucraïna, en els quals les dones, els seus fills i filles, pateixen formes específiques de violència que no sempre es visibilitzen.

Històricament, la violència sexual en els conflictes s'utilitza com una arma, una estratègia de terror, que deshumanitza i degrada a dones i xiquetes; abusos que constitueixen vertaders crims de guerra. En moltes ocasions, s'utilitzen les violacions de manera sistemàtica, per la qual cosa és important que es protegisca específicament dones i xiquetes, alhora que s'oferisca l'atenció sanitària, també psicològica, per a afrontar estes vivències tan dures.

Des de la II Guerra Mundial s'ha documentat la utilització de violència sexual per a desmoralitzar a les tropes enemigues a través de les agressions a les dones, terroritzar i sotmetre a la població. Exemples més recents són els Balcans, Ruanda, Colòmbia, Nigèria, l'Iraq o Myanmar. I per descomptat, en la Guerra Civil espanyola també es té constància de violència sexual.

És una manifestació més de la desigualtat de gènere, una forma de violència de gènere. El reconeixement d'esta mena de vulneració dels drets humans de les dones en situacions de conflicte és crucial no sols per a la presa de consciència, sinó també perquè es posen mecanismes eficaços que protegisquen adequadament dones i xiquetes, i que oferisquen mesures de reparació i justícia, incloses de tipus psicològic.

És molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les supervivents, alhora que se li presta l'atenció psicològica per a atendre el trauma viscut, evitant la seua revictimització però retornant-los la dignitat a través del reconeixement.

En qualsevol cas, des del Consell General de la Psicologia, urgim que s'aposte per la cultura de la pau, per la mediació en els conflictes i per la convivència, respectant els drets humans. L'abordatge de les diferències a través de la guerra és un fracàs per a la humanitat, i resulta absolutament incomprensible que dones, homes i tants xiquets i xiquetes estiguen patint una greu crisi humanitària.

Finalment, des del Consell General de la Psicologia manifestem la nostra preocupació també a nivell estatal, en un any en què s'ha produït un important repunt en les dones assassinades per violència masclista. En el que va d'any, han sigut assassinades almenys 51 dones, (hi ha dos casos en investigació), i una xiqueta; uns crims terribles que han costat la vida de, almenys, 1.236 dones des de 2003 i 49 menors des de 2013.

 

Declaración Institucional Día Internacional de la Eliminaciónd de la Violencia Contral la Mujer, 25 de noviembre



Noticias relacionadas

  • 25/04/2024
Día Mundial de la Seguridad y la Salud en el Trabajo, 28 de abril

Los psicólogos y psicólogas del Trabajo y las Organizaciones son garantía de efectividad a la hora promover contextos de trabajo seguros y saludables así como de impulsar comportamientos responsables.
Leer

  • 18/04/2024
Convocatoria IV Premios Igualdad

Convocados por el Ajuntament de València. Puedes inscribirte hasta el 26 de julio de 2024.
Leer

  • 15/04/2024
Jornada: 'Buenas prácticas de acompañamiento a víctimas de violencia de género con estrés postraumático'

Con motivo del Día Mundial de la Salud, la Red Sanitaria Solidaria colabora en la organización de este encuentro online que se realizará el 18 de abril a las 17:00h
Leer

  • 09/04/2024
Convocatoria de Subvenciones para Proyectos que fomenten la Igualdad de las Personas LGTBI en su edición 2024

Convocada por la Sección de Inclusión Social y Convivencia del Área de Igualdad del Ayuntamiento de Valencia.
Leer

  • 20/03/2024
Participamos en la primera reunión del comité científico del XX Congreso sobre la Violencia Contra la Mujer

En ella se han perfilado los temas que se tratarán en este evento organizado para el 3 y 4 de octubre de 2024.
Leer

  • 08/03/2024
Ens comprometem a continuar treballant per la igualtat - Dia Internacional de la Dona (8 de març)

Comunicat del COP al qual ens sumem per reinvindicar la igualtat i la necessitat de formació en perspectiva de gènere, per a poder identificar les estructures i sistemes que perpetuen la desigualtat i així, a través del nostre exercici professional, contribuir a la seua finalització.
Leer