Declaració Institucional Dia Internacional de la Eliminació de la Violència Contra la Dona, 25 de novembre

'És molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les persones supervivents'.

Des de la professió de la Psicologia, resulta imprescindible abordar la greu crisi humanitària internacional que s'està produint i el seu innegable impacte psicològic en les persones que la viuen directament. Este 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, és obligat que mirem amb perspectiva de gènere conflictes tan greus en Palestina o Ucraïna, en els quals les dones, els seus fills i filles, pateixen formes específiques de violència que no sempre es visibilitzen.

Històricament, la violència sexual en els conflictes s'utilitza com una arma, una estratègia de terror, que deshumanitza i degrada a dones i xiquetes; abusos que constitueixen vertaders crims de guerra. En moltes ocasions, s'utilitzen les violacions de manera sistemàtica, per la qual cosa és important que es protegisca específicament dones i xiquetes, alhora que s'oferisca l'atenció sanitària, també psicològica, per a afrontar estes vivències tan dures.

Des de la II Guerra Mundial s'ha documentat la utilització de violència sexual per a desmoralitzar a les tropes enemigues a través de les agressions a les dones, terroritzar i sotmetre a la població. Exemples més recents són els Balcans, Ruanda, Colòmbia, Nigèria, l'Iraq o Myanmar. I per descomptat, en la Guerra Civil espanyola també es té constància de violència sexual.

És una manifestació més de la desigualtat de gènere, una forma de violència de gènere. El reconeixement d'esta mena de vulneració dels drets humans de les dones en situacions de conflicte és crucial no sols per a la presa de consciència, sinó també perquè es posen mecanismes eficaços que protegisquen adequadament dones i xiquetes, i que oferisquen mesures de reparació i justícia, incloses de tipus psicològic.

És molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les supervivents, alhora que se li presta l'atenció psicològica per a atendre el trauma viscut, evitant la seua revictimització però retornant-los la dignitat a través del reconeixement.

En qualsevol cas, des del Consell General de la Psicologia, urgim que s'aposte per la cultura de la pau, per la mediació en els conflictes i per la convivència, respectant els drets humans. L'abordatge de les diferències a través de la guerra és un fracàs per a la humanitat, i resulta absolutament incomprensible que dones, homes i tants xiquets i xiquetes estiguen patint una greu crisi humanitària.

Finalment, des del Consell General de la Psicologia manifestem la nostra preocupació també a nivell estatal, en un any en què s'ha produït un important repunt en les dones assassinades per violència masclista. En el que va d'any, han sigut assassinades almenys 51 dones, (hi ha dos casos en investigació), i una xiqueta; uns crims terribles que han costat la vida de, almenys, 1.236 dones des de 2003 i 49 menors des de 2013.

 

Declaración Institucional Día Internacional de la Eliminaciónd de la Violencia Contral la Mujer, 25 de noviembreNoticias relacionadas

  • 10/07/2024
Día Mundial del Vehículo de Movilidad Personal (VMP) (10 de julio)

El Consejo General de la Psicología de España, a través del Área de Psicología del Tráfico y de la Seguridad (PSTyS), difunde este comunicado.
Leer

  • 28/06/2024
Día del Orgullo LGTBI+

Aportaciones desde la Psicología.
Leer

  • 18/06/2024
Publicado el manual del programa MEMPOSITIV, herramienta clave para la atención a mujeres víctimas de violencia en la pareja

Los y las profesionales de la Psicología disponen de una nueva herramienta para trabajar en la atención a mujeres que han sufrido o sufren violencia de género en las relaciones de pareja: el “Manual del Programa MEMPOSITIV: tratamiento centrado en las memorias positivas para el trauma en violencia contra la mujer en la pareja”.
Leer

  • 31/05/2024
Día Mundial sin Tabaco, 31 de mayo

Según un informe de la Naciones Unidas para el Desarrollo (red mundial de la ONU), existe una relación bidireccional entre las condiciones de salud mental y el consumo de tabaco.
Leer

  • 20/05/2024
Realizada la jornada sobre violencias sexuales contra las mujeres

El evento, desarrollado en Castelló el 16 de mayo, ha servido para abordar de manera amplia y completa esta temática. Las diferentes intervenciones han posibilitado acercarnos a esta problemática desde el punto de vista psicológico, legal y social.
Leer