Declaració Institucional Dia Internacional de la Eliminació de la Violència Contra la Dona, 25 de novembre

'És molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les persones supervivents'.

Des de la professió de la Psicologia, resulta imprescindible abordar la greu crisi humanitària internacional que s'està produint i el seu innegable impacte psicològic en les persones que la viuen directament. Este 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, és obligat que mirem amb perspectiva de gènere conflictes tan greus en Palestina o Ucraïna, en els quals les dones, els seus fills i filles, pateixen formes específiques de violència que no sempre es visibilitzen.

Històricament, la violència sexual en els conflictes s'utilitza com una arma, una estratègia de terror, que deshumanitza i degrada a dones i xiquetes; abusos que constitueixen vertaders crims de guerra. En moltes ocasions, s'utilitzen les violacions de manera sistemàtica, per la qual cosa és important que es protegisca específicament dones i xiquetes, alhora que s'oferisca l'atenció sanitària, també psicològica, per a afrontar estes vivències tan dures.

Des de la II Guerra Mundial s'ha documentat la utilització de violència sexual per a desmoralitzar a les tropes enemigues a través de les agressions a les dones, terroritzar i sotmetre a la població. Exemples més recents són els Balcans, Ruanda, Colòmbia, Nigèria, l'Iraq o Myanmar. I per descomptat, en la Guerra Civil espanyola també es té constància de violència sexual.

És una manifestació més de la desigualtat de gènere, una forma de violència de gènere. El reconeixement d'esta mena de vulneració dels drets humans de les dones en situacions de conflicte és crucial no sols per a la presa de consciència, sinó també perquè es posen mecanismes eficaços que protegisquen adequadament dones i xiquetes, i que oferisquen mesures de reparació i justícia, incloses de tipus psicològic.

És molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les supervivents, alhora que se li presta l'atenció psicològica per a atendre el trauma viscut, evitant la seua revictimització però retornant-los la dignitat a través del reconeixement.

En qualsevol cas, des del Consell General de la Psicologia, urgim que s'aposte per la cultura de la pau, per la mediació en els conflictes i per la convivència, respectant els drets humans. L'abordatge de les diferències a través de la guerra és un fracàs per a la humanitat, i resulta absolutament incomprensible que dones, homes i tants xiquets i xiquetes estiguen patint una greu crisi humanitària.

Finalment, des del Consell General de la Psicologia manifestem la nostra preocupació també a nivell estatal, en un any en què s'ha produït un important repunt en les dones assassinades per violència masclista. En el que va d'any, han sigut assassinades almenys 51 dones, (hi ha dos casos en investigació), i una xiqueta; uns crims terribles que han costat la vida de, almenys, 1.236 dones des de 2003 i 49 menors des de 2013.

 

Declaración Institucional Día Internacional de la Eliminaciónd de la Violencia Contral la Mujer, 25 de noviembreNoticias relacionadas

  • 01/03/2024
Mª Carmen Molés, vicedecana 3ª del COPCV, participa en la mesa 'Construimos juntas'

La Diputación de Castellón ha organizado este encuentro para conmemorar el Día de la Mujer.
Leer

  • 28/02/2024
Acto 'Monólogos igualitarios'

Tendrá lugar el 15 de marzo en San Vicent del Raspeig a las 19:00h.
Leer

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Día Internacional conmemorativo en recuerdo de las Victimas por Accidentes de Aviación

La Psicología Aeronáutica abarca el estudio de los procesos psicológicos, emociones y comportamientos de sus profesionales y cuida de la salud mental para promover la gestión de riesgos y la seguridad operacional.
Leer