Declaració COPCV amb motiu del Dia Universal de la Infància, 20 de novembre

Posem la mirada en els contexts bèl·lics on constantment, els drets menuts estan sent esclafats amb les conseqüències nefastes que això implica perquè la infància és l’etapa que marca i determina l’adult o l’adulta que serem.

El 20 de novembre es commemora el Dia Universal de la Infància per ser la data en la qual es recorden dos fites importants: d’una banda, la Declaració Universal dels Drets dels Xiquets i les Xiquetes (1959) i per altra, l’aprovació del Conveni dels Drets dels Xiquets i Xiquetes (1989).

La pròpia Organització de Nacions Unides (ONU) defineix la Convenció com “la més universal dels tractats internacionals” on s’estableixen els drets dels xiquets y xiquetes pel que fa “a la vida, la salut, l’educació, el dret a jugar, a tindre una vida en família, a estar protegits front a la violència i la discriminació” així com que s’escolten les seues opinions.

El Dia del Xiquet i de la Xiqueta celebrem els avanços aconseguits, però sobretot és un dia per a cridar l'atenció sobre la situació dels xiquets i xiquetes més desfavorits, per a continuar donant a conèixer els drets de la infància i conscienciar sobre la seua importància i la necessitat de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament. Perquè en aquest món adultcentrista, sembla que se’ns oblida la teoria i es prenen decisions que afecten directament i molt perjudicialment al seu desenvolupament.

La Psicologia ha de posar a l’abast de la societat els avanços científics centrats en el benestar de la infància i la seua participació com a ciutadans de ple dret. La qualitat de vida en la infància i adolescència determina el desenvolupament de persones preparades per aconseguir una humanitat pacífica i igualitària, per posar els avanços tecnològics per a potenciar la solidaritat i col·laboració entre tots els països.

En aquest 20 de novembre de 2023, des del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana volem posar la mirada en totes aquelles persones, famílies i especialment menuts que es troben en un context bèl·lic on constantment, els seus drets estan sent esclafats; en aquells territoris on les condicions de vida no són les adequades per a créixer i tot, sense oblidar-nos de les situacions i els contextos més propers geogràficament parlant.  

Sabem que la infància és una etapa de la vida que marca i determina l’adult o l’adulta que serem tant en societat, com en el plànol familiar i laboral. Com a psicòlegs i psicòlogues evidenciem que es tracta d’un període on es creen les connexions, afeccions, identitat personal i social, s’estableix la manera amb la qual ens relacionem amb  l’entorn, és l’etapa de les primeres vegades, en la qual aprenem i que marquen la nostra trajectòria.

Per això, des del COPCV volem fer una crida a totes les entitats, governs i societat en general, orientada a la protecció, la prevenció, la participació  i la cura dels infants per a que unisquen esforços per a garantir espais segurs i protectors que afavorisquen el seu desenvolupament positiu i benestar psicològic.

UNA INFÀNCIA RESPECTADA I VOLGUDA ÉS GARANTIA D’UN MÓN SENSE VIOLÈNCIA

 



Noticias relacionadas

  • 23/02/2024
El COPCV lamenta profundamente las terribles consecuencias del incendio de Nou Campanar

Nos hemos puesto a disposición de las administraciones para todo aquello que sea necesario. La intervención de psicólogos especialistas en Emergencias es fundamental tanto en los primeros momentos como en los días posteriores.
Leer

  • 23/02/2024
Día de la Psicología (24 de febrero)

Desde 1983, en España, se considera que Juan Huarte es su patrono.
Leer

  • 20/02/2024
Día Internacional conmemorativo en recuerdo de las Victimas por Accidentes de Aviación

La Psicología Aeronáutica abarca el estudio de los procesos psicológicos, emociones y comportamientos de sus profesionales y cuida de la salud mental para promover la gestión de riesgos y la seguridad operacional.
Leer

  • 02/02/2024
Día Mundial Contra el Cáncer (4 de febrero) - Entrevista a Pilar Moreno, psicooncóloga responsable de programas y servicios en AECC

P. Moreno: 'Dentro de la Psicooncología, el psicólogo/a tiene un papel relevante no solo en la atención especializada durante la enfermedad sino también desde la perspectiva de la prevención'.
Leer

  • 25/01/2024
Guía “Como en casa en ningún sitio”

Publicada por Save the Children, sobre el acogimiento familiar a niños, niñas y adolescentes que han migrado solos.
Leer

  • 12/01/2024
Nieves Hermosín, psicóloga de la USMIA: 'La depresión se manifiesta de forma diferente en los adolescentes'

Con motivo del Día Mundial de la lucha contra la Depresión' (13 de enero), hablamos de este trastono altamente incapacitante y las características que presenta en una etapa de cambios como es la adolescencia.
Leer