Dia del Patró de la Psicologia, Juan Huarte de San Juan (24 de febrer)
És l'autor de l'Examen d'Enginys per a les ciències on intentava mostrar la connexió entre els fenòmens psíquics i la Fisiologia.
Cada 24 de febrer, es commemora el dia del Patró de la Psicologia, Juan Huarte de San Juan. Este metge i filòsof espanyol va viure entre 1529 i 1588, i és l'autor de l'Examen d'Enginys per a les ciències, una obra que va tindre una àmplia difusió, a pesar que va ser durament criticada i prohibida per la Inquisició en oferir una visió alternativa de l'ànima de l'home. En ella, s'estudiaven els diferents temperaments humans des d'una perspectiva aristotèlic-tomista, constituint el primer intent de mostrar la connexió entre els fenòmens psíquics i la Fisiologia.
Els historiadors afirmen que és un escrit precursor de tres ciències: la Psicologia Diferencial, l'Orientació Professional i l'Eugenèsia. També plantegen que ha suposat importants aportacions a la Neurologia, Pedagogia, Antropologia, Patologia i Sociologia.
Per això, Juan Huarte de San Juan ha sigut una de les figures destacades que ha influït en el desenrotllament i origen posterior de la Psicologia al nostre país. D'ací ve que en 1983 la Psicologia espanyola -per acord dels Degans de les Facultats-, l’elegiren com el seu patró, determinant com a data de celebració el dia en què va eixir de la impremta l'Examen d'enginys per a les ciències.
No obstant això, cal assenyalar que, a Espanya, la constitució definitiva de la Psicologia com a ciència i professió no va arribar fins a mitjan segle XX. Una fita important per a este desenrotllament va ser la creació, en 1968, de l'Orde Ministerial que establia la Llicenciatura en Psicologia en la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Complutense de Madrid i, posteriorment, en la Universitat de Barcelona.
Cada 24 de febrero, se conmemora el día del Patrón de la Psicología, Juan Huarte de San Juan. Este médico y filósofo español vivió entre 1529 y 1588, y es el autor del Examen de Ingenios para las ciencias, una obra que tuvo una amplia difusión, a pesar de que fue duramente criticada y prohibida por la Inquisición al ofrecer una visión alternativa del alma del hombre. En ella, se estudiaban los diferentes temperamentos humanos desde una perspectiva aristotélico-tomista, constituyendo el primer intento de mostrar la conexión entre los fenómenos psíquicos y la Fisiología.
Los historiadores afirman que es un escrito precursor de tres ciencias: la Psicología Diferencial, la Orientación Profesional y la Eugenesia. También plantean que ha supuesto importantes aportaciones a la Neurología, Pedagogía, Antropología, Patología y Sociología.
Por ello, Juan Huarte de San Juan ha sido una de las figuras destacadas que ha influido en el desarrollo y origen posterior de la Psicología en nuestro país. De ahí que en 1983 la Psicología española -por acuerdo de los Decanos de las Facultades-, le erigiera como su patrono, determinando como fecha de celebración el día en que salió de la imprenta el Examen de ingenios para las ciencias.
Sin embargo, cabe señalar que, en España, la constitución definitiva de la Psicología como ciencia y profesión no llegó hasta mediados del siglo XX. Un hito importante para este desarrollo fue la creación, en 1968, de la Orden Ministerial que establecía la Licenciatura en Psicología en la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad Complutense de Madrid y, posteriormente, en la Universidad de Barcelona.