UNICEF premia el projecte 'I am city' de l'Ajuntament de Mislata, coordinat pels col·legiats S.Almenar, D. Martínez i A.Calvente

Salvador Almenar, psicòleg i responsable de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Mislata, al costat de Daniela Martínez i Ana Calvente, psicòlogues del Gabinet Psicopedagògic Municipal, coordinen el Pla Local d'Infància i Adolescència de la ciutat, del qual ha partit 'I am city', guardonat amb el Premi Inspire Ciutats Amigues de la Infància d'UNICEF, en la categoria 'Entorns segurs i nets'.

És el tercer reconeixement que li atorga UNICEF a la localitat de Mislata, que en 2014 va ingressar en la xarxa de Ciutats Amigues de la Infància i en 2018 va obtindre l'esment d'Excel·lència pels seus projectes per a aconseguir una major participació de xiquets/es i adolescents en la construcció de la ciutat.

'I am city' és, segons el psicòleg i cap del Servei de Benestar Social, Educació, Infància i Persones Majors de l'Ajuntament de Mislata, Salvador Almenar, “una concepció global de ciutat al voltant de la infància i l'adolescència que promou la participació activa en projectes que han de veure amb la seua seguretat per a viure i moure's per la ciutat”. Aqueixos projectes estan recollits en el II Pla Local d'Infància i Adolescència (2019-2023), que coordina Almenar al costat de les dues psicòlogues del Gabinet Psicopedagògic Municipal de Mislata, les col·legiades Daniela Martínez i Ana Calvente.

Parlem amb el col·legiat Salvador Almenar per conéixer més detalls d'aquest projecte en el qual es promou la participació infantil com a mitjà per al canvi social.

Quines són les iniciatives que recull aquest projecte premiat per UNICEF?

Algunes de les iniciatives són ‘Camins segurs’ o ‘Juga amb respecte’, lema que ara substitueix les plaques de ‘Prohibit jugar a la pilota’, acompanyat d'accions per a fomentar la convivència i el respecte. A més s'ha creat una xarxa de ‘Comerç amic’ i es promouen espais de convivència per part dels propis adolescents, que fan un treball de camp per a la prevenció conductes addictives, violentes, d'assetjament… En resum, són diferents programes amb un objectiu comú: que els xiquets/es i adolescents puguen conviure en una ciutat segura.

Fa set anys que el municipi va començar a treballar en aquesta línia, com s'ha avançat durant aquest temps?

Portem treballant des de 2012, i el canvi més important és que ara tenim un Pla Estratègic d'Atenció a la Infància i Adolescència i un Consell Local d'Infància i Adolescència, on col·laboren i participen els menors. És un procés lent, i una de les tasques més difícils que tenim és fer visibles totes les iniciatives que salen d'aqueix Consell, que es traspassen a la resta de la ciutadania.

Com s'aconsegueix la difusió del treball que realitza el Consell Local d'Infància i Adolescència?

Cada dos anys es convoquen eleccions a aqueix Consell, i tots els centres educatius es mobilitzen. A més, s'ha creat un espai de coordinació entre els membres del Consell i els delegats/ades de classe de cada centre educatiu, amb la fi transvasar informació. D'altra banda, al llarg de l'any es realitzen diverses campanyes de difusió dels projectes, per exemple coincidint amb el Dia Mundial de la Infància.

Després dels guardons aconseguits, quins són els vostres objectius?

El II Pla Local d'Infància i Adolescència ha sigut molt ambiciós, ja que Unicef ens va plantejar una metodologia vinculada als Objetius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. Tenim la intenció d'anar complint els objectius marcats en aqueix Pla, que tenen a veure, fonamentalment, amb la inclusió, la sostenibilitat ambiental, la utilització d'espais públics de manera sensata, la prevenció de conductes disruptivas en xiquets/es i adolescents, etc. I, paral·lelament, continuar treballant perquè xiquets/es i adolescents participen en tot el que tinga a veure amb la construcció de la ciutat, comptar amb ells com a ciutadans de present per a l'elaboració de pressupostos, propostes i programació d'activitats de caràcter intergeneracional.
Al costat de l'existència del Consell i del Pla, el tercer element clau en el nostre treball és la visibilització que Mislata és Ciutat Amiga de la Infància. La tasca que ha d'estar sempre viva és assegurar que tota l'activitat que es realitza i la participació activa dels xiquets/es i adolescents siga visible.

Vídeo proyecto 'I am city' - 'Soy ciudad'

 

 

 

Notícies relacionades:

"La participación infantil es un medio para el cambio social" - Entrevista a las psicólogas del Gabinete Psicopedagógico Municpal de Mislata.

 

 

 Noticias relacionadas

  • 12/12/2019
El COPCV lliura el Premi CIDAP 2018

Els guardons es lliuren aquest divendres, 13 de desembre a Madrid, en la VI Jornada d'Excel·lència i Innovació de la Psicologia. El primer premi es reparteix enguany entre Jorge Osma, vicepresident de la Societat Marcé Espanyola de Salut Mental (MARES), i el grup d'investigació Calité, del Departament de Psicologia de la Salut de l'UMH d'Elx.
Leer

  • 12/12/2019
GUÍA: Homofobia de Estado 2019

Mendos, L.R., Homofobia de Estado 2019, 13 ed.. Ginebra, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, 2019, 536 p
Leer

  • 10/12/2019
10 de desembre, Dia dels Drets Humans

El COPCV se suma, en el Dia dels Drets Humans, a la crida que fa la Federació Europea d'Associacions de Psicòlegs (EFPA - European Federation of Psychologists' Associations) a tots els psicòlegs perquè contribuïsquen a millorar la situació de les persones en situacions desfavorides.
Leer

  • 09/12/2019
La Psicologia, clau per a frenar l'emergència climàtica

Declaració del Consell General de la Psicologia d'Espanya amb motiu de la Cimera del Clima de Nacions Unides, que comença dilluns que ve a Madrid.
Leer

  • 09/12/2019
Especialistas en 'burnout' presentan en el COPCV el libro 'Prevención y tratamiento del síndrome de quemarse por el trabajo: programa de intervención'

El catedrático en Psicología Pedro Gil-Monte ha coordinado el libro, en el que participan varios colegiados. Su presentación, realizada el pasado martes en el salón de actos del Col·legi en València, ha contado con la presencia de la decana de la Facultad de Psicología de la Universitat de València, María Dolores Sancerni.
Leer

  • 04/12/2019
El COPCV imparteix aquest mes el curs per a professionals d'Infància i Adolescència inclòs en el Pla de Formació de la Generalitat

La directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, inaugura aquest dijous, en la seu del COPCV del carrer Alberic, en València, el curs titulat ‘Intervenció amb xiquets, xiquetes i adolescents en violència de gènere: els grans oblidats’.
Leer