La salut mental és l'eix de la II Fira de la Salut realitzada en Castelló

Les Xarxes Sanitàries commemoren el Dia Internacional del la Salut (7 d'abril) amb aquest esdeveniment fet l'u d'abril i en el qual participem activament. Col·legiades i les nostres representants, Mª Carmen Molés, vicedegana 3ª, i Alba Sebastián, han informat sobre l'imprescindible paper de la Psicologia per a aconseguir la salut global.

Castelló ja ha celebrat la seua Fira de la Salut, centrada en la Salut Mental. Com us varem avançar. Aquest esdeveniment organitzat per les Xarxes Sanitàries de la que formen part, es va dur a terme el dissabte 1 d’abril en la plaça Hort dels Corders. Allí, des de desenes d’estands de les associacions que integrem la RSS, s’ha facilitat informació sobre la salut tant a les autoritats polítiques com a la ciutadania que han visitat l’espai.

   

                                                                    Stand del COPCV (esq.)                                                 Victòria Falcó, de la RSS; Mª Carmen Molés, Vicedegana COPCV; i la col·legiada Gloria Juan, en la Fira. (drta.)

 

Durant les hores de la Fira molts veïns i veïnes de la província s’aproparen. “Ha quedat clar, que la salut mental és un tema d'interés general”, ha afirmat Mª Carmen Molés, vicedagana 3ª del COPCV, després de llegir el manifest preparat per a commemorar el Dia Internacional de la Salut (7 d’abril) . La seua lectura s'ha realitzat de manera conjunta, participaren representants polítics i de les associacions que formen part de la RSS. Va començar Patricia Puerta, vicepresidenta de la Diputació de Castelló, seguida de Mamen Pastor, vicerectora de la UJI.

Llegint aquest document, es va ressaltar la necessitat de desenvolupar accions concretes que facen front a les “amenaces mundials per a la salut mental com són les desigualtats socials i econòmiques, els conflictes, les violències i les emergències de salut produïdes pel canvi climàtic o fenòmens climatològics”. Mencionant expressament la situació emocional de la ciutadania, es va recordar que en el entre els problemes de salut mental més freqüents estan l'ansietat i la depressió i que al nostre país 10 persones es suïciden al dia. Tot això, mentre la ràtio de psicòlegs clínics a Espanya continua sent irrisòria: a penes 6 psicòlegs per cada 100.000 habitants enfront dels 18 de la Unió Europea i 26 de l'OCDE.

En aquest context, es verbalitzaren algunes propostes per pal·liar les situacions anteriorment citades: “generar i promoure espais de sensibilització per acabar amb el “secretisme” sobre  els problemes de la salut mental; promoure accions en el sistema educatiu que potencien habilitats i factors de protecció en la infantesa i joventut; i facilitar l’accés a la psicoteràpia per obtindré una resposta més ràpida en l'atenció.

Paral·lelament, en el Menador, d'11:00h a 12:30h., s'han realitzat les següents ponències: “La balança de la salut mental”, Jesús Pelluch; "L'esport 2.0: més enllà de les addiccions”, Ana Blanco i María Gimeno; “Addiccions V.0 quan la pantalla mana”, Abel Baquero; “La meua salut sent  LGTBIQA+", Naiara Martínez; i “L'abraçada de l'esperança”, Pascual Benet.

 

Informació relacionada: 

La RSS de Castelló celebra la II Fira de la Salut

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 26/04/2024
La Red Sanitaria Solidaria de Castellón celebra el Día Mundial de la Salud con diversas actividades

El 27 de abril, la Plaça Hort dels Corders y en el Menador Espai Cultural acogerán estas acciones destinadas para concienciar sobre el derecho a la salud.
Leer

  • 15/04/2024
Jornada: 'Buenas prácticas de acompañamiento a víctimas de violencia de género con estrés postraumático'

Con motivo del Día Mundial de la Salud, la Red Sanitaria Solidaria colabora en la organización de este encuentro online que se realizará el 18 de abril a las 17:00h
Leer

  • 11/04/2024
El 34% de los españoles reconoce que tiene problemas de salud mental

Un 16% reconoce, además, que toma ansiolíticos, somníferos y antidepresivos una vez a la semana.
Leer

  • 04/04/2024
GUÍA: La salud mental en la adolescencia. Guía para el profesorado.

Asociación Salud Mental Almansa (AFAENPAL), 2024, 28 p.
Leer

  • 21/03/2024
GUÍA “Cambiando palabras, transformando realidades”. Guía para comunicar sobre mujer y salud mental

Asociación alavesa de familiares y personas con enfermedad mental, 2023, 14 p.
Leer

  • 14/03/2024
La Red Sanitaria Solidaria celebra el día Mundial de la Salud Mental

Será en el Centro de Congresos de Elche, el próximo 21 de marzo.
Leer