Expertes advoquen per la perspectiva de gènere en atenció a salut mental en una jornada organitzada pel COPCV
Facilitem el VÍDEO complet de la jornada ‘Salut Mental i Violència de Gènere’ que s’ha celebrat recentment en Menador Espai Cultural en Castelló de la Plana.
El dilluns 19 de juny, el degà de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, Francisco Santolaya, i la subdelegada del Govern a Castelló, Soledad Ten, inauguraren la jornada ‘Salut Mental i Violència de Gènere’. L'esdeveniment, s'ha celebrat en el Menador Espai Cultural a Castelló de la Plana.
L'organització de la jornada és fruit de la col·laboració entre les dues entitats i té com a objectiu abordar els obstacles existents i donar resposta a les dones amb problemes de salut mental que són víctimes de violència de gènere.
Més de 80 professionals que atenen i protegeixen les dones víctimes de violència de gènere han assistit a aquesta trobada. I més de 300, l’han vista per streaming.
La jornada ha comptat amb la participació de destacades ponents, expertes de l'àmbit de l'atenció psicològica, la salut mental i la violència de gènere com són Elena Gómez, psicòloga forense i mediadora, adscrita als jutjats de Castelló, coordinadora del grup de treball Teràpia de família; Begoña Rubio, psicòloga del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló; Rosa Ángeles Marco, cap de la Unitat contra la Violència de Gènere de Subdelegació del Govern a Castelló i Ingrid Nebot, psicòloga de la Unitat de Salut Mental de Rafalafena.
Les conferenciants han abordat la violència de gènere en dones amb trastorn mental greu des de diferents angles, i han coincidit en la necessitat d'utilitzar la perspectiva de gènere en l'atenció a la salut mental.
Les dades avalen la necessitat de l'organització d'aquesta jornada. Així, segons informe elaborat per la Federació basca FEDEAFES tenim que:
• El 25,3% de les dones maltractades presenta risc lleu, moderat o alt de suïcidi, enfront del 6,4% de les quals no han sigut maltractades.
• El risc de patir violència per part de la parella o ex-parella es multiplica per 2 o 3 vegades quan es té un trastorn mental greu.
• 3 de cada 4 dones que pateixen un problema greu de salut mental han patit violència en l'àmbit familiar o/i en la parella alguna vegada en la seua vida.
• Al voltant del 80% de les dones afectades per problemes de salut mental que han estat aparellades en algun moment de la seua vida han patit violència procedent de la parella.
• Més del 40% de les dones amb problemes greus de salut mental que estan patint violència en la parella en l'actualitat no la identifiquen com a tal.
Amb aquesta jornada es reitera el compromís de Subdelegació del Govern a Castelló i del COPCV, amb les dones víctimes de la violència de gènere, especialment les més vulnerables com són aquestes dones, que a més de patir una malaltia, estan sent víctimes de violència masclista.