El COPCV participa en la Comissió per a la Reconstrucció de la ciutat de València

Salvador Almenar, representant al Col·legi, va exposar diverses propostes a tindre en compte en la 'nova normalitat' davant la qual, 'seran  imprescindibles els recursos psicològics”.

L’Ajuntament de València ha creat la Comissió de Reconstrucció de la ciutat “amb la finalitat de pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i recuperar la normalitat al més prompte possible, prestant especial atenció a les mesures relacionades amb la reconstrucció sanitària, social i econòmica”, tal i com afirmen des del consistori.

Per al de fer-lo, representants de tots els grups de la corporació local es reuneix setmanalment, i estan contant amb la participació d’experts, associacions i diversos col·lectius professionals entre els quals es troba el COPCV.

El passat 4 de juny, el company i assessor de la Junta de govern del Col·legi, Salvador Almenar, participà en una de les jornades de la Comissió per aportar, com a professionals de la conducta humana, diverses propostes a dur a terme amb l’objectiu de millorar la vida de la ciutadania així com per a previndre possibles conseqüències negatives derivades de la situació generada per la Covid-19.

S. Almenar en la Comissió de reconstrucció de València el passat 4 de juny

La nova normalitat, va assenyalar Almenar, té principalment, dos característiques: “l'incertesa, variable a la qual no estem massa acostumats en aquesta societat del benestar, en la que tot eren i amb la que deurem aprendre a viure sense que ens genere més malestar del tolerable per a poder mantindre l'equilibri personal; i la soledat de moltes persones, no necessàriament velles o persones dependents, que ha aflorat amb tota la seua força durant aquesta pandèmia”. Per a fer-les front, “seran  imprescindibles els recursos psicològics”.

Estes són les propostes exposades:

1. A l'àmbit de les necessitats de protecció de les persones:

1.1. Assegurar una assistència psicològica de proximitat per a famílies, menors i col·lectius vulnerables al seu propi entorn, el barri, potenciant els recursos existents amb nous professionals de la psicologia als equips d'atenció primària.

1.2. Implementar accions d'acompanyament psicològic a persones en situació persistent de soledat emocional tot i entendre soledat com un estat deficitari que impedeix el benestar i l'afrontament efectiu de la vida quotidiana.

Possibilitat de portar-ho a terme, mitjançant l'elaboració de projectes interdisciplinaris que requereixen el reforçament de professionals de la psicologia de l'atenció primària i específica de serveis socials.

 

2. A l'àmbit de les necessitats relacionals de les persones:

2.1. Implementar programes comunitaris que fomenten actituds pro-socials positives i de confiança entre la ciutadania en el seu propi barri, tant a nivell informal entre veïns, com entre els ciutadans i les entitats socials que operen a l'entorn, establint aliances en el territori per a futurs escenaris de vulnerabilitat.

2.2. Promoure actituds favorables a la participació en voluntariat ciutadà, mitjançant programes de formació i sensibilització, com un element més d'eixa xarxa d'ajuda solidària que sembla imprescindible en els nous escenaris darrere la pandèmia.

Aquestes accions podrien vehicular-se aprofitant l’experiència de projectes com ara Barris Inclusius i els projectes Col·labora. També dins de les activitats de la Universitat Popular, com nous programes estables que es poden oferir a la ciutadania, o bé concertar amb les entitats socials que treballen als barris

 

3. A l'àmbit de les necessitats d'autonomia personal:

3.1. Promoure programes d'intervenció comunitària adreçats a la ciutadania en general per a l'aprenentatge de conductes tendents a millorar la resiliència, factor psicològic necessari per a afrontar l'incertesa dels temps que estem vivint.

3.2. Potenciar els programes d'orientació psicològica en el col·lectiu de persones amb diversitat funcional que assisteixen als centres municipals ocupacionals per tal de reduir l'ansietat i la por que hagen pogut viure i que poden dificultar el seu creixement personal cap a l'autonomia de vida independent.

3.3. Fomentar el model d'atenció centrat en la persona als espais municipals de cura de persones majors, prestant especial atenció a les seues necessitats relacionals, emocionals i d'autonomia personal.

 

Aquestes accions es poden vehicular mitjançant l’optimització dels recursos propis de l'Ajuntament amb una mirada transversal que involucren a diverses àrees: Servici d’Innovació i Gestió del Coneixement, Benestar i Drets Socials, Universitat Popular i aliances estratègiques amb entitats que operen al territori.

 

4. A l'àmbit de les necessitats d'integració social:

4.1. Promoure programes d'intervenció comunitària amb la finalitat de reduir l'escletxa digital entre els col·lectius ciutadans vulnerables, potenciant la formació necessària per a usar efectivament les noves tecnologies de la comunicació i una actitud positiva cap al seu ús i coneixement.

4.2. Potenciar els programes d'oci educatiu adreçats a la infància i adolescència més vulnerable, incloent-hi l'orientació psicològica, per a millorar possibles reaccions emocionals de por davant la situació viscuda durant el temps de confinament, que pot persistir més enllà en el nou temps que s'apropa.

4.3. Integrar també aquesta educació emocional a les escoles infantils municipals.

 

Almenar, finalitzà afirmant que “aquestes accions es poden vehicular mitjançant l’optimització dels recursos propis de l'Ajuntament amb una mirada transversal que involucren diverses àrees: Educació, cultura i esports, Servici d’Innovació i gestió del coneixement, Benestar i Drets Socials; així com aliances estratègiques amb entitats que operen al territori”.

 

Informació relacionada: 

El COPCV participa en la Comisión para la Reconstrucción de la ciudad de Alicante



Noticias relacionadas

  • 15/04/2024
Màster de Formació Permanent en Direcció i Gestió de Centres de Serveis Socials

Este títol de la Universitat de València es realitzarà entre octubre de 2024 a juliol de 2025. Obert el termini d'inscripció.
Leer

  • 05/04/2024
Mantenemos una reunión con la Vicepresidencia segunda y Conselleria de Servicios Sociales

El objetivo de este encuentro ha sido trasladar a la Generalitat y a esta Conselleria en concreto, la necesidad de que los profesionales de la Psicología estemos en el ámbito de los Servicios Sociales dado el valor añadido que aportamos.
Leer

  • 11/03/2024
Problemas emocionales en jóvenes antes de la pandemia

Antes de la COVID-19, ya existía un incremento notorio de problemas emocionales en jóvenes. Así lo concluye un estudio publicado en la revista Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer

  • 09/02/2024
Curs IVAFIQ: 'Formació transversal: estratègies de comunicació en l'àmbit de la intervenció social'

Curso IVAFIQ: 'Formación transversal: estrategias de comunicación en el ámbito de la intervención social'
Leer