Dia Mundial per a la Conscienciació sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Majors, 15 de juny

El COPCV s’adhereix al comunicat elaborat pel Consell Oficial de la Psicologia. “Es fa necessari aprofundir en la prevenció a través de la sensibilització per a la millora de la qualitat i el benestar emocional de la persona major minimitzant l'agreujament de la deterioració cognitiva, la simptomatologia depressiva i d'ansietat”.

“Hui només et demane que no em crides, que no m'insultes, que no m'exclogues de les decisions que m'afecten… hui et demane que em respectes. Per favor, respecta els meus drets”. Així se senten diàriament moltes persones majors. L'OMS (2020) indica que el maltractament a les persones majors se sol donar en forma d'un acte únic o de forma repetida en el temps que causa mal o sofriment a una persona d'edat, o la falta de mesures apropiades per a poder evitar-ho, així com el maltractament físic, psíquic, emocional o sexual, a més de l'abús de confiança en qüestions econòmiques.

Entre màscares i distàncies de seguretat la situació sanitària actual ha provocat que algunes persones majors hagen vist vulnerats els seus drets. A alguns se'ls ha llevat l'oportunitat de prendre decisions sobre el seu dia a dia. Això ha fet que s'haja anat agreujant en molts casos la situació d'aïllament i de soledat.

El fet de no haver tingut en compte ni l'opinió ni el benestar psicològic de la persona major provoca una falta de compte amb seqüeles similars al maltractament, podent-se enquadrar en MALTRACTAMENT INSTITUCIONAL (OMS,2020), degut sobretot, al fet que els òrgans competents no els han atorgat la protecció psicològica necessària perquè la seua autonomia física i la seua salut mental no es veren afectats. La falta de mitjans, la falta de recursos, la falta de previsió, etc. ha provocat un agreujament de les patologies prèvies fent que fins i tot augmentara la sobrecàrrega familiar el que, a vegades, ha pogut provocar que els familiars no pogueren atendre els seus familiars de la forma adequada. Per tant, la situació sanitària ha deixat palesa la necessitat de la labor del professional de la psicologia en l'àmbit de l'envelliment.

Podem manifestar que igual que les vacunes anticovid s'han desenvolupat en tan poc temps per a ser eficaços per a lluitar contra el COVID-19 considerem necessari que la societat en el seu conjunt es vacune davant el maltractament cap a la persona major. Que la vacuna arribe a tots i cadascun que formem part de la societat per a adonar-nos que els nostres majors necessiten el nostre suport. Perquè el maltractament cap a les persones majors és un problema de salut pública i de la societat (OMS, 2020).

El Consell General de la Psicologia al·ludeix a la importància de cuidar als nostres majors, de respectar els seus drets i que dins d'un treball interdisciplinari s'aborde la necessitat de minimitzar les situacions de maltractament o desprotecció que poden estar patint les persones majors. Es fa necessari per tant aprofundir en la prevenció a través de la sensibilització per a la millora de la qualitat i el benestar emocional de la persona major minimitzant l'agreujament de la deterioració cognitiva, la simptomatologia depressiva, d'ansietat, etc. Així, una intervenció psicològica en aquest sentit permetrà atendre les persones majors minimitzant els possibles factors de risc i sobretot un abordatge integral.

 

Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya

 

Día Mundial para la Concienciación  sobre el Abuso y el Maltrato a las Personas Mayores (castellano)

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 06/05/2024
Sistema Públic Valencià de Serveis Socials - El Consell ha publicat la modificació parcial del Decret 27/2023

El COPCV va presentar propostes i al·legacions a aquest decret que regula la tipologia i el funcionament dels centres, els servicis i els programes de serveis socials, i la seua ordenació dins el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Continuarem atents a la seua evolució per tal de valorar els canvis que es van fent a aquest àmbit.
Leer

  • 02/05/2024
Proyecto europeo CURATE-D, Promoción de la inclusión e igualdad de oportunidades en personas con demencia a través de experiencias culturales

La Asociación Familiares Alzheimer Valencia (AFAV) participa en esta iniciativa. Los resultados y materiales fruto de este trabajo están dirigidos a cuidadores profesionales y a personas que desarrollan su trabajo en el ámbito de la cultura.
Leer

  • 30/04/2024
II Jornada ‘El profesional de la psicología en el marco de los servicios sociales de la Comunitat: del contrato programa a la estructuralidad'

El 24 de mayo se celebra en Valencia, esta jornada de Psicología de la Intervención Social con el objetivo de propiciar un espacio de intercambio profesional. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 29/04/2024
Màster de Formació Permanent en Direcció i Gestió de Centres de Serveis Socials

Este títol de la Universitat de València es realitzarà entre octubre de 2024 a juliol de 2025. Obert el termini d'inscripció.
Leer

  • 05/04/2024
Mantenemos una reunión con la Vicepresidencia segunda y Conselleria de Servicios Sociales

El objetivo de este encuentro ha sido trasladar a la Generalitat y a esta Conselleria en concreto, la necesidad de que los profesionales de la Psicología estemos en el ámbito de los Servicios Sociales dado el valor añadido que aportamos.
Leer

  • 05/03/2024
Incendio Nou Campanar - 'Es necesario mantener el seguimiento de las víctimas'

La vocal, Purificación Párraga, comenta que las reacciones y las emociones de cada persona pueden ser diferentes en tiempo y forma. De ahí, que sea imprescindible que la atención psicológica se ajuste a las necesidades de cada una de ellas.
Leer