Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre

El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.

 

"No aconseguisc viure sense tu"


"Bon dia carinyo, t'he portat les flors que t'agraden. Avui és el nostre aniversari. He vist les fotos del nostre casament. Érem tan joves... Quins records! Les promeses que ens vam fer... tot el que teníem pendent per fer... la vida és tan injusta... no ens ha permès que puguem fer tot el que teníem organitzat... però recorda que el meu cor sempre estarà amb tu... bé, ja s'ha acabat el torn de visites i ve l'auxiliar a portar-te al menjador. Demà vindré a veure't de nou ".

 

Dia a dia es lluita una batalla com a familiar d'una persona amb malaltia d'Alzheimer. La família necessita un suport psicològic per afrontar les dificultats a les quals s'ha d'enfrontar pel desconeixement davant el procés d'aquesta malaltia. Situacions d'ansietat, depressió, desesperança ... que resulten aclaparadores afectant a la salut mental i física. Gràcies al suport psicològic, els programes de respir familiar, centres de dia, associacions, etc. es fa possible suportar la càrrega emocional que pot anar creixent amb l'avanç de la malaltia.

Segons l'OMS (2021) la demència afecta a nivell mundial a uns 50 milions de persones. Es preveu que el nombre total de persones es triplique en l'any 2050. És per això que cobra especial rellevància la tasca multidisciplinària en l'abordatge de la demència, amb la finalitat que es possibilite la detecció precoç, perquè la intervenció que es pugua oferir done suport i millore la vida de les persones amb demència, la de les persones cuidadores i familiars.

Per evidenciar la importància del/la professional de la psicologia dins d'aquest equip multidisciplinari, el Consell General de la Psicologia ha elaborat el següent

 

MANIFEST:

1.- El/la professional de la psicologia és una peça clau en els centres d'atenció a persones amb demència.

 2.- Les/els professionals de la psicologia són els que estan capacitats/des per dur a terme l'avaluació, diagnòstic i seguiment de l'estat cognitiu, afectiu i conductual de la persona amb malaltia d'Alzheimer.

3.- El/la psicòleg/a és qui pot donar pautes tant a familiars com a les persones cuidadores sobre com actuar davant de determinats comportaments, pensaments, etc. que poden resultar estressants.

4.- El/la professional de la psicologia és qui té els coneixements per adaptar les intervencions terapèutiques a les necessitats de cada persona.

5.- Les intervencions conductuals i teràpies no farmacològiques per a l'abordatge dels símptomes psicològics i conductuals de la demència han d'estar supervisades i avaluades per professionals de la psicologia, els que coneixen les tècniques de modificació de conducta que més efectivitat tenen per al control d'aquests símptomes.

 

Manifiesto Día del Alzheimer - Castellano

 



Noticias relacionadas

  • 29/04/2025
El Ayto. de Castellón solicita profesionales de Psicología para desarrollar I Plan Municipal de Mayores de la Ciudad de Castellón

Los colegiados y colegiadas interesadas en la oferta y con experiencia en el área de envejecimiento, podéis enviar vuestro currículum a través de la sede electrónica del COPCV hasta el hasta el 4 de mayo del presente año .
Leer

  • 31/03/2025
Campaña "Detecta el Maltrato en las Personas Mayores"

FEVAFA ALZHEIMER como entidad visible y representante de un colectivo donde las personas mayores son especialmente vulnerables, se ve en la necesidad de concienciar y sensibilizar a la opinión pública informando de esta grave situación que afecta a miles de personas mayores.
Leer

  • 25/02/2025
Estrechamos la colaboración con la Asociación Gerontológica del Mediterráneo

A través de un convenio, ambas entidades, nos comprometemos a desarrollar acciones informativas, de divulgación y de sensibilización en esta área.
Leer

  • 06/02/2025
La importancia de cuidar la salud mental en personas mayores

El 74,7% de las personas percibe un deterioro en su salud mental en los últimos años. A pesar de ello, los servicios de atención a las personas mayores, ya sea en el domicilio, en residencias, en atención primaria y atención hospitalaria, están poco dotados de atención psicológica.
Leer

  • 27/11/2024
Presentación del informe ‘Propuestas para una nueva priorización del Alzheimer en España’

Más de 30 organizaciones y expertos en ciencia, sanidad y derechos sociales han elaborado una hoja de ruta para que la lucha contra el Alzheimer pase a ser prioritaria para las administraciones y se dote de recursos necesarios para frenar su expansión y tratar y cuidar a los afectados.
Leer

  • 15/11/2024
Ideación suicida en la vejez: claves para su prevención

Mantenerse activo y conectado son algunas de las claves para prevenir la ideación suicida en la vejez. Así lo concluye un estudio publicado en la revista Psicothema.
Leer