Manifest en el Dia de l'Alzheimer / Manifiesto en el día del Alzheimer - 21 de septiembre

El COPCV es suma a l'escrit elaborat pel Grup de Treball d'Envelliment del Consell General de la Psicologia d'Espanya / El COPCV se suma al escrito elaborado por el Consejo general de la Psicología de España.

 

"No aconseguisc viure sense tu"


"Bon dia carinyo, t'he portat les flors que t'agraden. Avui és el nostre aniversari. He vist les fotos del nostre casament. Érem tan joves... Quins records! Les promeses que ens vam fer... tot el que teníem pendent per fer... la vida és tan injusta... no ens ha permès que puguem fer tot el que teníem organitzat... però recorda que el meu cor sempre estarà amb tu... bé, ja s'ha acabat el torn de visites i ve l'auxiliar a portar-te al menjador. Demà vindré a veure't de nou ".

 

Dia a dia es lluita una batalla com a familiar d'una persona amb malaltia d'Alzheimer. La família necessita un suport psicològic per afrontar les dificultats a les quals s'ha d'enfrontar pel desconeixement davant el procés d'aquesta malaltia. Situacions d'ansietat, depressió, desesperança ... que resulten aclaparadores afectant a la salut mental i física. Gràcies al suport psicològic, els programes de respir familiar, centres de dia, associacions, etc. es fa possible suportar la càrrega emocional que pot anar creixent amb l'avanç de la malaltia.

Segons l'OMS (2021) la demència afecta a nivell mundial a uns 50 milions de persones. Es preveu que el nombre total de persones es triplique en l'any 2050. És per això que cobra especial rellevància la tasca multidisciplinària en l'abordatge de la demència, amb la finalitat que es possibilite la detecció precoç, perquè la intervenció que es pugua oferir done suport i millore la vida de les persones amb demència, la de les persones cuidadores i familiars.

Per evidenciar la importància del/la professional de la psicologia dins d'aquest equip multidisciplinari, el Consell General de la Psicologia ha elaborat el següent

 

MANIFEST:

1.- El/la professional de la psicologia és una peça clau en els centres d'atenció a persones amb demència.

 2.- Les/els professionals de la psicologia són els que estan capacitats/des per dur a terme l'avaluació, diagnòstic i seguiment de l'estat cognitiu, afectiu i conductual de la persona amb malaltia d'Alzheimer.

3.- El/la psicòleg/a és qui pot donar pautes tant a familiars com a les persones cuidadores sobre com actuar davant de determinats comportaments, pensaments, etc. que poden resultar estressants.

4.- El/la professional de la psicologia és qui té els coneixements per adaptar les intervencions terapèutiques a les necessitats de cada persona.

5.- Les intervencions conductuals i teràpies no farmacològiques per a l'abordatge dels símptomes psicològics i conductuals de la demència han d'estar supervisades i avaluades per professionals de la psicologia, els que coneixen les tècniques de modificació de conducta que més efectivitat tenen per al control d'aquests símptomes.

 

Manifiesto Día del Alzheimer - Castellano

 



Noticias relacionadas

  • 15/07/2024
Mesa Redonda: Avances para mejorar la vida de las personas con enfermedad de Alzheimer

En la actividad se darán a conocer las herramientas digitales que existen para diagnosticar e intervenir en el envejecimiento patológico. Se realizará el 19/09/2024 en la sede del COPCV de Alicante. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 04/07/2024
GUÍA - Detección de situaciones de maltrato a personas mayores

Barcelona, Fundación Amigos de los Mayores, 2024, 10 p.
Leer

  • 03/06/2024
Mesa redonda: Cómo fomentar el buen trato en las personas mayores

Con motivo del día mundial del abuso y maltrato en la vejez, el COPCV y el GT de Envejecimiento de Alicante, han organizado esta actividad que se realizará el 12 de junio en la Universidad Permanente de la Universidad de Alicante.
Leer

  • 30/05/2024
GUÍA: La salud mental en las personas mayores.

Serie: Informe Monográfico n. 8, Urduliz, Nagusi Intelligence Center, 2024, 40 p.
Leer

  • 02/05/2024
Proyecto europeo CURATE-D, Promoción de la inclusión e igualdad de oportunidades en personas con demencia a través de experiencias culturales

La Asociación Familiares Alzheimer Valencia (AFAV) participa en esta iniciativa. Los resultados y materiales fruto de este trabajo están dirigidos a cuidadores profesionales y a personas que desarrollan su trabajo en el ámbito de la cultura.
Leer

  • 02/02/2024
Conferencia Álvaro Pascual-Leone: Transformando el tratamiento de demencias

Organizada por la Asociación de Familiares de Alzheimer de Valencia, tendrá lugar el próximo viernes 9 de febrero en el Ateneo Mercantil y requiere registro (gratuito).
Leer