#SomImprescindibles, la nova campanya d'Educació contará amb psicòlegs/es per impartir tallers dialògics a l'alumnat de l'ESO

L'objectiu es dotar els joves de ferramentes per a que identifiquen i gestionen les seues emocions, i previndre conductes autolesives. Vicenta Esteve, secretària del COPCV, ha assistit a l'acte de presentació.

La Generalitat ha presentat este dimecres, 26 d'octubre, la campanya ‘Som Imprescindibles’, un programa de promoció de salut que es desenvoluparà en els centres públics i concertats d’educació secundaria obligatòria de tot el territori valencià. El seu objectiu és previndre “les conductes autolesives i el suïcidi” promovent “l’empoderament de l’alumnat” a través de tallers dialògics impartits per psicòlegs i psicòlogues especialistes en la matèria. La coordinació correspondrà al professorat d’orientació educativa, els equips directius i el professorat tutor.

Vicenta Esteve, secretària del COPCV, ha estat en este acte com a representat del col·lectiu que te la tasca més destacada en este projecte. La directora de d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, ha anunciat que es contractaran 50 psicòlegs i psicòlogues per impartir els tallers a través dels quals es vol aconseguir que els joves aprenguen a gestionar les seues emocions i autoregular-se. “Des del Col·legi ens alegrem de que la Conselleria siga conscient de la idoneïtat del nostre perfil professional per desenvolupar este treball”, explica Esteve. A més, “com ja anem alertant des de fa un temps – continua la psicòloga - la població pre-adolescent i adolescent està patint les conseqüències d’una societat que no els facilita una eixida professional, venen d’una pandèmia que ha impossibilitat i modificat la seua socialització en una edat en la qual sabem que necessiten del contacte entre iguals i la pertinença a un grup. En alguns casos, la salut mental s’ha vist greument afectada”.

Des de l’administració expliquen que estos tallers dialògics “seran espais on els adolescents podran autoavaluar-se i expressar-se; i on els professionals de l’educació se sentiran acompanyats en el procés de detecció de conductes nocives per a l’alumnat”. Esperem que el projecte vaja endavant i perdure en el temps ja que, com s’està reclamant des de fa temps des del COPCV, l’educació emocional hauria d’estar, de manera transversal, en totes les etapes educatives.

  

V.Esteve i R. Andrés, al finalitzar l'acte de presentació de #SomImprescindibles (esq. a dta.).

Més informació: 

Programa de promoció de la salut: "som imprescindibles"



Noticias relacionadas

  • 03/07/2025
En 2024 se registraron 3.846 suicidios en España, según datos provisionales del INE

Los datos provisionales difundidos hasta el momento son clave para arrojar luz sobre el exceso de mortalidad y facilitar la investigación y la toma de decisiones preventivas a los/as expertos/as en el ámbito de la salud.
Leer

  • 23/06/2025
Acto de acogida colegial COPCV-Valencia y conferencia ‘IA relacionada con aplicación y utilidad para la Psicología’

Se realizará el 26 de junio en la sede del Col·legi de Valencia de la C/ Alberic. En el trascurso del mismo, la Dra. Azucena García Palacios impartirá la conferencia. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 13/06/2025
Estrategias para ayudar a los y las adolescentes a manejar su estrés

Las estadísticas por problemas de salud mental en niños y niñas y adolescentes no dejan de aumentar. Detectar las señales iniciales de malestar o estrés y promover estrategias eficaces de afrontamiento puede marcar la diferencia.
Leer

  • 11/06/2025
Salud mental, consumo de sustancias y riesgos digitales en adolescentes europeos: claves del ESPAD 2024

En esta edición, el estudio da un paso relevante al incorporar por primera vez indicadores específicos sobre el bienestar psicológico de jóvenes de 15 y 16 años, además de su ya habitual seguimiento del consumo de sustancias psicoactivas.
Leer