Declaració COPCV amb motiu del Dia Universal de la Infància, 20 de novembre
Posem la mirada en els contexts bèl·lics on constantment, els drets menuts estan sent esclafats amb les conseqüències nefastes que això implica perquè la infància és l’etapa que marca i determina l’adult o l’adulta que serem.
El 20 de novembre es commemora el Dia Universal de la Infància per ser la data en la qual es recorden dos fites importants: d’una banda, la Declaració Universal dels Drets dels Xiquets i les Xiquetes (1959) i per altra, l’aprovació del Conveni dels Drets dels Xiquets i Xiquetes (1989).
La pròpia Organització de Nacions Unides (ONU) defineix la Convenció com “la més universal dels tractats internacionals” on s’estableixen els drets dels xiquets y xiquetes pel que fa “a la vida, la salut, l’educació, el dret a jugar, a tindre una vida en família, a estar protegits front a la violència i la discriminació” així com que s’escolten les seues opinions.
El Dia del Xiquet i de la Xiqueta celebrem els avanços aconseguits, però sobretot és un dia per a cridar l'atenció sobre la situació dels xiquets i xiquetes més desfavorits, per a continuar donant a conèixer els drets de la infància i conscienciar sobre la seua importància i la necessitat de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament. Perquè en aquest món adultcentrista, sembla que se’ns oblida la teoria i es prenen decisions que afecten directament i molt perjudicialment al seu desenvolupament.
La Psicologia ha de posar a l’abast de la societat els avanços científics centrats en el benestar de la infància i la seua participació com a ciutadans de ple dret. La qualitat de vida en la infància i adolescència determina el desenvolupament de persones preparades per aconseguir una humanitat pacífica i igualitària, per posar els avanços tecnològics per a potenciar la solidaritat i col·laboració entre tots els països.
En aquest 20 de novembre de 2023, des del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana volem posar la mirada en totes aquelles persones, famílies i especialment menuts que es troben en un context bèl·lic on constantment, els seus drets estan sent esclafats; en aquells territoris on les condicions de vida no són les adequades per a créixer i tot, sense oblidar-nos de les situacions i els contextos més propers geogràficament parlant.
Sabem que la infància és una etapa de la vida que marca i determina l’adult o l’adulta que serem tant en societat, com en el plànol familiar i laboral. Com a psicòlegs i psicòlogues evidenciem que es tracta d’un període on es creen les connexions, afeccions, identitat personal i social, s’estableix la manera amb la qual ens relacionem amb l’entorn, és l’etapa de les primeres vegades, en la qual aprenem i que marquen la nostra trajectòria.
Per això, des del COPCV volem fer una crida a totes les entitats, governs i societat en general, orientada a la protecció, la prevenció, la participació i la cura dels infants per a que unisquen esforços per a garantir espais segurs i protectors que afavorisquen el seu desenvolupament positiu i benestar psicològic.
UNA INFÀNCIA RESPECTADA I VOLGUDA ÉS GARANTIA D’UN MÓN SENSE VIOLÈNCIA