La Psicologia apunta cap a la formació i l’educació en valors com a ferramenta per a previndre la violència contra les dones

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Contra les Dones (25 de novembre) el COPCV ha organitzat i participat en diversos actes celebrats en les tres províncies de la Comunitat.

Enguany, en el COPCV hem organitzat diversos actes al voltant del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de Violència contra la Dona, amb l’objectiu de transmetre amb força en les tres províncies de la Comunitat, els missatges de repulsa total a qualsevol tipus de violència, aquella dirigida a les dones i als seus fills i filles, així com donar a conèixer les terribles conseqüències psicològiques de patir-la.

El 23 de novembre, en València, celebrarem una jornada anomenada ‘Claus i reflexions de l'acompanyament a persones que pateixen violència de gènere. Salut psicològica i igualtat de gènere’. A través de tallers de treball, els col·legiats i col·legiades compartiren espai al voltant de dos temes fonamentals. Per una banda, Pilar Domínguez Castillo, psicòloga amb habilitació sanitària acompanyant a dones que han patit violència de gènere i professora associada del departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la UV, va parlar sobre les repercussions en la persona professional de la psicologia de l'acompanyament a dones que pateixen violència. En l’altre taller de la jornada, la companya Beatriz Miralles Corredor, psicòloga amb habilitació sanitària especialista en trauma psicològic, sexologia i psicologia forense, va abordar la retraumatització i victimització secundària en dones que pateixen violència de gènere.

Andrea Ollero, vicedegana del COPCV, va  inaugurar aquest acte llegint el manifest elaborat per commemorar el 25N on s’ha remarcat, tenint en compte el context mundial actual, que “històricament, la violència sexual en els conflictes s'utilitza com una arma, una estratègia de terror, que deshumanitza i degrada a dones i xiquetes. És una manifestació més de la desigualtat de gènere” per això, “és molt important que en les investigacions sobre possibles crims de guerra es contemple la violència sexual i s'atenguen les necessitats de les supervivents, alhora que se li presta atenció psicològica per fer front al trauma viscut”.

   

Purificación Párraga, vocal de la Junta del COPCV, es va encarregar de tancar la jornada. Precissament la nostra vocal, va participar en un dels actes que la Diputació de Castelló va organitzar al voltant del lema ‘Unix-te per posar fi a la violència contra les dones’. Es tracta de la taula redona ‘la necessària prevenció de la violència de gènere a qualsevol edat. Aprenent sobre diferents i canviants situacions de risc’ on va compartir espai amb Rodrigo Hernández, director territorial de la Comunitat valenciana de Save de Children i Lucía Agredano, de l’Associació d’Ajuda a Familiars i Víctimes de Violència de Gènere (AFAVIR).

La violència de gènere és una atroç realitat reflex de la desigualtat entre homes i dones que, continua present adaptant-se a les noves maneres de relacionar-nos; em referisc a la violència digital”. A aquest respecte, ha fet referència a que actualment, els i les adolescents normalitzen conductes que impliquen desigualtat i mostren gran dificultat per a reconéixer-les (insults, control, gelosia, xantatge...). Per la psicòloga de la intervenció social, la solució passa per la prevenció: “els centres educatius a través dels seus professionals de la psicologia del departament d'orientació són crucials en l'educació en models de relació basats en la igualtat i en la sensibilització a tota la comunitat educativa. També ha d'incloure l'acompanyament de manera respectuosa i adaptada a la seua necessitat, quan s'observen símptomes d'alarma”.

La companya també ha subratllat la necessitat de desenvolupar una actuació coordinada per part de tots els agents implicats provinents dels àmbits policial, judicial, social, sanitari etc. i amb la presència de la psicologia en tots ells, garantint la seua formació especialitzada. I evitant la revictimització i la victimització secundària en dones que pateixen violència de gènere.

Seguint amb la temàtica donada la importància i la implicació del nostre col·lectiu professional, el Col·legi va organitzar altra taula redona en Alacant, moderada pel vocal del COPCV, Juan Luis Quevedo. Per a aquesta cita, contarem amb companys i companyes amb experiència en aquest àmbit els quals parlaren d’aspectes destacats:

"Conseqüències psicològiques de l'exposició a la violència de gènere en xiquets i xiquetes menors", a càrrec de Carmelo Hernández, ponent de les campanyes de sensibilització enfront de la violència de gènere de l'àrea d'Igualtat de la Diputació d'Alacant des de 2009

"La necessitat d'aplicar primers auxilis psicològics amb les víctimes de violència de gènere", a càrrec de Teresa Marín, docent de la Direcció General de l'Institut Valencià de les dones i per la igualtat de gènere.

"Violència en adolescents, característiques i intervenció", a càrrec de Mª Dolores Navarro, especialista Universitari en Diagnòstic de la Infància i Joventut en Risc Social, psicòloga de Centres d'Acolliment de Dones Víctimes de Violència de Gènere i del Centre Dona 24 Hores d'Alacant.

Concepción Sánchez Beltrán, vicedegana 2ª del COPCV, va presentar l’acte fent referència al manifest anteriorment mencionat, incidint en que com a col·lectiu professional, “rebutgem qualsevol forma de violència exercida contra les dones, les xiquetes i les adolescents, ja siga psicològica, física o sexual. Sense oblidar-nos que les víctimes que resideixen en entorns rurals tenen més complicat eixir del cercle de violència”. A més, seguint amb la línia del Col·legi, afirmà que “apostem per la prevenció a través de la formació i l'educació en valors basada en la igualtat”.

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 26/04/2024
II Jornada ‘El profesional de la psicología en el marco de los servicios sociales de la Comunitat: del contrato programa a la estructuralidad'

El 24 de mayo se celebra en Valencia, esta jornada de Psicología de la Intervención Social con el objetivo de propiciar un espacio de intercambio profesional. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 25/04/2024
Día Mundial de la Seguridad y la Salud en el Trabajo, 28 de abril

Los psicólogos y psicólogas del Trabajo y las Organizaciones son garantía de efectividad a la hora promover contextos de trabajo seguros y saludables así como de impulsar comportamientos responsables.
Leer

  • 24/04/2024
Jornada 'factores de salud y bienestar psicológico a lo largo de las distintas etapas de la vida'

Se realizará el 31 de mayo en Orihuela (Alicante). Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 24/04/2024
Jornada de Puertas Abiertas - Infórmate sobre el Máster Profesional en Terapia Cognitivo Conductual

El próximo 16 de mayo, los directores del Máster explicarán los detalles de esta formación además de resolver todas las dudas que tengas al respecto. La jornada se realizará en el Centro de Formación del COPCV (València). Inscripción abierta.
Leer

  • 23/04/2024
Curso: Abordaje integral de la conducta suicida

El curso está previsto que inicie el día 24/05/2024 (formato online).
Leer