Realitzada la taula redona ‘l’assistència psicològica en violència de gènere’

Els i les professionals participants, coincideixen en la necessitat d’acompanyament i d’atenció psicològica des del primer moment en que les dones maltractades s’informen o posen una denuncia. (Resum i vídeo de la jornada).

La taula redona ha estat inaugura pel Degà del COPCV, Francisco Santolaya, i Mónica Oltra, Vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat. El Degà ha donat les gràcies a totes les persones que han assistit per la seua presència, i a la Consellera, que va acceptar la invitació del COPCV ja que és fonamental que l’administració conega la realitat amb la qual es troben els i les professionals que treballen en violència de gènere. “Esta és una jornada de treball de la qual hem d’extreure conclusions per tal de millorar l’atenció a totes les víctimes de la violència masclista: dones, fills i filles, i familiars. Des de la Psicologia tenim molt a fer en la prevenció i recuperació”, ha assegurat.

Una afirmació compatida per Oltra la qual ha afegit, que la implicació d’esta disciplina “en la recuperació de dones víctimes de violència de gènere és imprescindible. Fer-li front a la violència de gènere és combatre la desigualtat i el masclisme ja que la violència sobre les dones te un origen i unes causes basades en la relació de poder i la societat patriarcal”. Esta realitat, ha dit, “te solució però precisa de la implicació conjunta, social, no basta amb la reflexió individual. Perquè una societat que mata a les seues dones, no és una societat decent”, ha subratllat.

Respecte als fills i les filles de dones víctimes de violència de gènere, la Vicepresidenta ha dit que com a víctimes directes, es facilitarà el canvi de centre escolar quan siga necessari i que se’ls indemnitzarà quan la seua mare haja estat assassinada. Durant la seua intervenció ha anunciat que de les més de 290 mesures del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i ja s’han posat en marxa el 76% en un any.  “Les nostres accions per a la igualtat, ha precisat, impliquen a totes les conselleries, des d’Educació fins a Vivenda, Sanitat, etc.” Per finalitzar, Oltra ha agraït al Col·legi l’organització d’este “espai de debat i reflexió sobre la violència de gènere”.

  

 

Taula redona l’atenció psicològica primària a les víctimes de violència de gènere

En aquesta, han participat Lara Esteve, Magistrada jutgessa de Carlet en Violència de Gènere; Carmelo Hernández, Psicòleg expert en Violència de gènere, professor docent e investigador en la Universitat d’Alacant, Responsable del programa Informatiu d’Atenció a Víctimes de Violència de Gènere de l’Audiència Provincial d’Alacant entre 2004 i 2014; i Coto Talens, Psicòloga experta en Violència de gènere.  La companya María Cortell, ha coordinat esta taula.

  

La Magistrada ha obert el debat afirmant que “la pràctica, dista molt de la teoria”, que les víctimes moltes vegades no denuncien per por, que una vegada denuncien desconeixen tot el procès que hi ha per davant: ha de ser vista per un metge, declarar davant un jutge, davant l’advocat de l’acusat, etc. Com a resultat d’este procediment, apareix una “doble victimització”. També ha dit que segons la seua experiència, “les adolescents tenen una gran dificultat de reconèixer-se com a víctimes”.   

Per altra banda, Esteve ha lamentat que a la complexitat del tema, s’ha d’afegir “la presa, els pocs mitjans i la poca formació” en violència i perspectiva de gènere, amb la que moltes vegades treballen els professionals implicats.

La Magistrada ha recalcat en diverses ocasions, que a la violència física, psicològica, sexual es suma l’econòmica ja que en la majoria dels casos, les dones i per tant els seues fills i/o filles, depenent econòmicament dels maltractadors.

El professor Carmelo Hernàndez, ha iniciat la seua intervenció mencionant la necessitat de donar visibilitat al treball i el paper de la Psicologia i dels seus professionals en este àmbit. El i la professional de la Psicologia, ha dit el company, pot i deu “generar un ambient de seguretat i confiança per a que la víctima es senta segura i puga revelar el maltractament, el psicòleg també ha d’informar i intervindre amb altres professionals per establir mesures així com coordinar intra e interadministrativament”, entre altres aspectes. “Hem de tindre en compte que quan una dona maltractada consulta o s’informa és perquè ja està en el compte enrere”, ha assegurat Hernández.

La violència psíquica pot donar-se en absència de la física, però la física, especialment si és habitual o continua, va sempre acompanyada de violència psíquica”. El professor ha explicat que quan una dona està dins el cicle de violència, viu en una situació “d’indefensió apresa que la du a estar sempre vigilant a allò que li puga passar. Això, genera un estrés que l’impedeix reaccionar” i que fins i tot, sent vergonya de si mateixa i es culpabilitza  d’allò que està patint. Com a psicòlegs professionals en viogen, , ha continuat, “hem de posar la nostra intel·ligència emocional al servei de la víctima, que sàpiguen que poden contar amb nosaltres. Aplicar una escolta activa perquè segurament verbalitzen menys del que n’hi ha, i realitzar les preguntes fonamentals per tal de no aclaparar”. A més, ha declarat que  “treballar en violència de gènere significa estar com a posició, com a valor dins i fora de l’esfera professional”.

Durant la seua participació el psicòleg ha remarcat que “deixar una relació de maltractament no és un acte, és un procés” llarg i complicat i que s’ha de “deixar que la víctima prenga les seues pròpies decisions”.

Una opinió en la línia de les expressades per Coto Talens, psicòloga experta en violència de gènere, que ha dit que algunes dones precisen de cert temps per realitzar la denuncia amb convicció. A més, ha dit, “és necessari un acompanyament assistencial individual però també grupal per a que recuperen relacions socials que els ajuden en el procés d’apoderament personal”.

Talens també ha insistit en la necessitat d’habilitar recursos ja existents on els i les psicòlogues puguen treballar, així com crear de nous i que siguen de qualitat. “Es un treball, ha conclòs, que ens urgeix com a societat”.

 

Taula redonaL’atenció psicològica de la víctima de viogen: les decisions de la dona, la denuncia i l’acompanyament

La segona taula redona moderada per Ester Grau, Doctora en Psicologia per la Universitat de valència. En ella han participat  Jose Antonio Burriel, President de l’Asociación No Más Violencia de Género (NOmásVG); Pilar Gil Cabedo, Jurista de l’Oficina d’Assistència a les Víctimes del Delicte de València en 2001, especialista en violència de gènere i víctimes vulnerables; i Mar Lluch, Vicedegana 3ª del COPCV, psicòloga jurídica.

  

El President de NOmásVG, com ja va declarar en una entrevista realitzada pel COPCV, considera que l’assistència psicològica a les víctimes ha de ser un dret per llei en el mateix moment que s’interposa una denuncia. “El psicòleg  és el professional més adequat per atrendre-les, acompanyar-les durant tot el procés i també per fer un seguiment a més llarg termini”.

Gil Cabedo ha sigut contundent en la seua intervenció. Ha començant diguent que la violència contra les dones és el resultat d’una societat estructuralment masclista de fet, “és l’expressió més brutal del masclisme” i mentre que acabar amb este problema no siga una prioritat per a la societat, aquelles persones i professionals que treballen en este àmbit “no podem fer res més que posar tirites”.

El jutjat és un terreny hostil” i per tant, la víctima necessita l’acompanyament d’un psicòleg durant tot el procés. El psicòleg o psicòloga pot ajudar a preparar el juí, “moment terrible per a la dona maltractada”,  i començar a treballar en la recuperació però, al seu parer, “fóra de les oficines”.

La llicenciada en Dret ha apel·lat a l’Educació per intentar previndre més casos de violència de gènere tant entre la joventut com en l’edat adulta. Cabedo també ha destacat la important tasca dels serveis de proximitat desitjant que els municipis recuperen competències per poder treballar a fons contra la violència de gènere. Durant tot el seu discurs, ha posat de relleu l’importantissim paper de la Psicologia des del primer moment que una dona decideix informar-se o denunciar.

El Projecte Llum ha centrat la intervenció de la Vicedegana 3ª del COPCV.  Lluch ha explicat que es tracta d’un servei d’atenció urgent in situ i operatiu les 24 hores del dia que es posà en marxa en Castelló fa un any. Els i les psicòlogues es traslladen fins al lloc dels fets i atenen a la dona maltractada, els seues fills i filles.

D’esta forma, les zones rurals que no disposen de determinats recursos especialitzats en viogen, queden cobertes. Este servei, és possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Castelló i la coordinació amb els cossos de seguretat de l’Estat.

Esta fructifera jornada ha sigut clausurada per Andrea Ollero, psicòloga educativa i Municipal, Vocal de la Junta de Govern del COPCV; i el Secretari autonòmic d’Igualtat, Alberto Ibáñez. “Denunciar és important però no l’únic camí. Per això hem de crear espais de confiança on les dones maltractades i el seu entorn, sàpiguen on anar a contar què està passant”. Ibáñez ha finalitzat diguent que s’ha de “cooperar i no competir entre professionals per tal d’aconsseguir un mateix objectiu: eradicar la violència de gènere”.

 

Podeu vore la taula redona ‘l’assistència psicològica en violència de gènere’, en el canal de Youtube del COPCV: 

 

 

 

Galería de fotos



Noticias relacionadas

  • 06/05/2024
Protocolo Enfermería-Psicología escolar para optimizar competencias

Los consejos de ambas profesiones hablan de pautar sus campos de actuación en pro de la atención óptima al alumno.
Leer

  • 06/05/2024
Sistema Públic Valencià de Serveis Socials - El Consell ha publicat la modificació parcial del Decret 27/2023

El COPCV va presentar propostes i al·legacions a aquest decret que regula la tipologia i el funcionament dels centres, els servicis i els programes de serveis socials, i la seua ordenació dins el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. Continuarem atents a la seua evolució per tal de valorar els canvis que es van fent a aquest àmbit.
Leer

  • 02/05/2024
Dia Internacional contra l’assetjament Escolar, 2 de maig

S'han de dur a terme intervencions basades en la família, l'escola i la comunitat, tenint en compte la perspectiva de gènere. Previndre l'assetjament escolar és possible amb els recursos adequats.
Leer

  • 02/05/2024
Jornada “Psicologia municipal. Intervenció comunitària en l’àmbit educatiu i social”

El COPCV organitza aquesta activitat la qual es realitzarà el 18 de maig al Complex Esportiu Cultural Petxina de València. Activitat gratuïta prèvia reserva de plaça.
Leer

  • 02/05/2024
Jornada de formación sobre las violencias sexuales contra las mujeres

El 16 de mayo en Castellón, se celebrará esta jornada organizada por el COPCV, con la colaboración de la Subdelegación del Gobierno y la FIDAP. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer

  • 30/04/2024
II Jornada ‘El profesional de la psicología en el marco de los servicios sociales de la Comunitat: del contrato programa a la estructuralidad'

El 24 de mayo se celebra en Valencia, esta jornada de Psicología de la Intervención Social con el objetivo de propiciar un espacio de intercambio profesional. Actividad gratuita previa reserva de plaza.
Leer